Že je Brazílie na espresso nudná a konzervativní? Ale kdeže

Co máte na espressu? Brazílii. Hmm, tak to nic, dám si filtr. Může to znít přehnaně, ale není. Taková je realita v mnohých kavárnách s výběrovkou. Brazílie nemají mezi kávovými fajnšmekry nejlepší pověst. My však teď máme eso v rukávu - naturální Brazílii Fazenda Sao Silvestre.

Brazilská káva, to je holt pojem, a to nejen pro milovníky české kinematografie (vzpomeňme na filmový trhák Kulový blesk). A to je vlastně důvod, proč to dnes píšeme. “Brazilky” jsou převážně vděčné kávy, které jsou chuťové velmi neutrální. Často chutnají dost podobně a pro lidi, kteří už mají něco “napito”, je to prostě nuda.

Nebudeme se teď pídit po příčinách, proč tomu tak je a zda je to vůbec pravda. Místo toho si poslechněte krásný příběh o naší nové akvizici - naturální Brazílii Fazenda Sao Silvestre. Protože to je přesně ta Brazílie, kterou chcete pít. A potěší i ty nejnáročnější konzumenty kávy

Káva rodiny Andrade

Prvně pojďme k základním informacím, které se sluší zmínit, když hovoříme o této lahůdce. Za touto skvělou kávou stojí rodina Andrade, jedna z nejstarších rodin pěstujících kávu v oblasti Cerrado Mineiro v brazilském státě Minas Gerais. Farma je ukryta v překrásném vnitrozemí a nachází se v nadmořské výšce 1100 - 1200 metrů.

Překrásné prostředí, nádherné scenérie. To je první věc, která vás zaujme, když se ocitnete na místě, kde se káva pěstuje. Pokud jste neměli možnost zažít na vlastní kůži, koukněte na alespoň na fotky či videa, budete okouzleni stejně jako my.

Rodina pěstující kávu

Sao Silvestre je káva, které svědčí vulkanická půda a čerstvý vzduch díky ideální nadmořské výšce. Dobré podmínky jsou samozřejmě klíčové pro pěstování kvalitní kávy, ale neméně podstatná je vynaložená lidská práce.

Rodina Andrade jsou pracanti a bylo tomu tak vždy. V současné době se o kávovou plantáž starají dva bratři Ismaeal a Eduardo a jejich nejbližší úzký tým.

Brazilská pohádka Fazenda Sao Silvestre

Přejděme teď ale k tomu, co vás asi zajímá nejvíc. Čím je káva tak zajímavá a proč byste ji měli ochutnat i vy?

Hned po prvním usrknutí ucítíte krásnou sladkou chuť. A není v ní jen čokoláda a lískové oříšky, jak byste mohli u Brazílie čekat. Krásně tu hrají i sladké tóny karamelu a perníku.

Tělo má káva nádherně plné. Už zmiňovaná sladká a velmi vyvážená chuť, nízká acidita. To jsou hlavní atributy, které Sao Silvestre zdobí. Je to perfektní espresso, které chutná úžasně samo o sobě ale také s mlékem, třeba v cappuccinu.

Brazilská káva

Ochutnat Brazílii

 

Už dlouho jsem nezažil kávu, které jsem se po krátké době nepřepil. Ranní flat white, kterým startuji den, poté skvělé double espresso. Této kávy jednoduše nemám dost. Přestože je káva mírně světlejší v porovnání s naší standardní espresso nabídkou, potěší i laiky, kteří razí heslo: “hlavně ať to není kyselé”.

Ne, přátelé, není to kyselé. A už vůbec ne nuda.

Tohle je totiž brazilská pohádka.

Cortado je u nás stále oblíbenější. O jakou kávu vlastně jde?

Pokud často navštěvujete kavárny, pak jste možná už delší dobu jeho konzumentem. Nebo jste ho alespoň zaregistrovali na kavárenských menu, kde se objevuje stále častěji napříč celou zemí. Řeč je o cortadu, kávě s původem ve Španělsku.

Zatímco flat white už je v kavárnách třetí vlny standardem, jsou stále nové varianty kávových nápojů, které se derou na výsluní. Už se to podařilo filtru v termosce (batch brew), espresso tonic vidíte v létě popíjet na zahrádkách velké množství lidí. A teď si o pozornost říká cortado.

Káva s mlékem

Ve svých provozech jsme cortado měli na menu vždy. Nikdy to ale nebyl nápoj nikterak oblíbený. To se však poslední dobou mění. V jednom z našich nových kavárenských počinů na jihu Moravy je cortado dokonce statisticky třetím nejprodávanějším nápojem hned za cappuccinem a flat whitem.

Navíc si všímám také toho, že cortado už se objevuje na menu i mimo vyhlášené kávové lokality. Při cestách za svými zákazníky si vždy důkladně procházím jejich nabídku. A toto je jistě věc, která mě velmi zaujala.

Jiný kraj, jiný mrav

Jak už to u některých kávových drinků bývá, neexistuje jeho přesná definice. Prostě tady platí jiný kraj, jiný mrav, a budeme tedy mluvit o tom, jak se tato káva připravuje u nás. Vycházíme z jednoho shotu espressa podobně jako u cappuccina. Rozdíl je však v objemu mléka a způsobu servírování.

Cortado pochází ze španělského slova “cortar” znamenajícího střih nebo ustřihnout. Je to tedy vlastně takové trochu “uříznuté kafe”.

Cortado obsahuje menší podíl mléka než je tomu u cappuccina. Chuťově je tedy silnější a z mého pohledu zajímavější. Přesná definice nápoje chybí, bavíme se ale o přibližně 130 ml našlehaného mléka. Pro představu cappuccino má kolem 180ml.

Cortado se podává ve nejčastěji ve skle. Právě tak ho dostanete vždy i ve Španělsku. Pokud stále nemáte představu, co od takové kávy čekat, zkusíme ještě jednodušší definici. Představte si něco mezi espressem macchiatem a už zmiňovaným cappuccinem. Pomohlo vám to? :)

A aby to nebylo úplně jednoduché, zmiňovali jsme, že se tato káva v různých zemích připravuje jinak. V západní Evropě je standardem, že cortado obsahuje dva shoty espressa.

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT