Jak jednoduše na skvělé kafe doma? Volte french press

Na skvělé espresso jen do kavárny. To jste určitě už mnohokrát v různých podobách slyšeli. A něco na tom bude, pokud nejste zkušený kávový geek s kvalitními technologiemi. Jestli ale chcete doma připravit kvalitní kávu a k expertům nepatříte, doporučujeme volit french press. 



Předně si pojďme říct, že pořízení french-pressu není drahá záležitost, naopak. Investice v řádech nižších stakorun nezruinuje. Pak už jen potřebujete mlýnek, bohatě postačí ruční a kvalitní kávu. Pokud mlýnek nemáte, netřeba zoufat, kávu vám namelou i ve vaší oblíbené kavárně, nicméně že nejlepší je káva čerstvě pomletá, zůstává pravdou. 



french press

Pořídit French press

 

Na úvod jen lehké připomenutí - příprava kávy pomocí french pressu patří do tzv. alternativních metod. Podobně jako třeba filtr připravený přes aeropress, dripper nebo „domácí espresso“, který připravíte v moka konvičce. 



Alternativní metody obecně vyžadují světlejší pražení než espresso. Zjednodušeně řečeno: tmavá zrna se rychleji extrahují, což je právě pro espresso žádoucí. Ne tak pro alternativy. Na ty se hodí světle pražené kávy proto, že dávají nejlépe vyniknout původním tónům a chutím kávy. 



Hrubost mletí

Při přípravě french pressu je důležitá hrubost mletí. Zatímco espresso vyžaduje mletí jemné, french press je na opačném pólu a kávu na něj meleme nahrubo. Standardně hruběji i než na zmiňovaný dripper či aeropress. Představte si například trošku hrubší cukr krystal. Tak nějak by čerstvě pomletá káva na french press měla vypadat. Můžete samozřejmě vyzkoušet i jemnější mletí a vybrat si sami, co vám vyhovuje nejvíce. 



 

Snadný recept
na French press

A jak si tedy nejlépe připravit doma french press? Opravdu to není složité. Na litr vody potřebujete zhruba 60 gramů kávy. Pokud si plánujete připravit menší nebo větší objem, jednoduše si množství kávy poměrově upravte. 



Čerstvě pomletou kávu lehce zalijte vodou o teplotě zhruba 93-94 stupňů. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu po uvaření zhruba půl minuty odstát. Poté, co jste kávu spařili malým množstvím vody, počkejte přibližně 20 vteřin, než dolejete do french pressu zbylé množství vody. Pak nechte extrahovat 2-4 minuty a stlačte.

A káva je připravena. 



Experimenty ano



Dali jsme vám tu lehký návod jak na to. Nicméně sami rádi experimentujeme a zkoušíme nové metody a to stejné doporučujeme i vám. Pohrajte si s poměrem množství kávy a vody, zkoušejte různé hrubosti mletí či rozdílnou teplotu. Sami pak lépe poznáte, jak se káva chová a budete si tak moct sami vyladit ten nejlepší recept pro vás. 


Kávy na french press

white-bean-kavy-transparent

Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.

Najít kávy pro mě