Perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké. Tradiční druhy cukroví známe všichni. Co si tak ale letos zkusit napéct sladké dobroty s vůní kávy? Máme pro vás hned dva neotřelé recepty na cukroví s kávou. A přidáme i recept na kávové pusinky.
Jakou kávu použít do cukroví?
Než se pustíme do receptů, máme pro vás jednu radu. Při pečení nešetřete na surovinách. Především na kávě ne. Protože do cukroví potřebujete vždy maximálně jen pár lžic, případně několik mililitrů kávy, doporučujeme sáhnout po vašem balíčku s výběrovkou a ideálně ji čerstvě namlít. Docílíte tak výraznější chuti i vůně.

Káva jako zlepšovák tradičního cukroví
Nechcete experimentovat s novými druhy? Vylepšete svůj osvědčený recept. Můžete si tak udělat třeba kávové linecké cukroví, kdy do směsi na těsto přidáte 1 lžíci mleté kávy. Káva se skvěle hodí do včelích úlků nebo také vosích hnízd, jak se jim někdy říká. Tady budete potřebovat cca 60 ml silné černé kávy.
Do třetice všeho dobrého můžete kávový zlepšovák využít i během přípravy perníčků. Stačí do těsta přisypat lžíci mleté kávy a do cukrové polevy přidat ještě lžíci espressa. Uvidíte, jak rychle zmizí kávové perníčky z talíře.
Vyladěné espresso směsi

Směsi z COFFEESPOTU pro váš kávovar jsou výsledkem dlouhodobého a složitého procesu. Postupným zkoušením a vylaďováním poměrů jednotlivých druhů vytváříme komplexní a vyváženou chuť. Přesně takovou, jakou od dané espresso směsi očekáváme.
Recepty na vánoční cukroví s kávou
Polomáčené sušenky s kávou
Vyzkoušejte toto jednoduché a efektní cukroví, které nabízí prostor pro vaše chutě a kreativitu.
Na zhruba 20 sušenek potřebujete:
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička mleté kávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžička kokosového oleje/ másla/ smetany
- nasekané lískové oříšky, pistácie, skořici, chilli
Nejprve si utřete cukr s máslem a vanilkovým extraktem. Vzniklou hmotu přidejte ke směsi mouky, cukru a kávy a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat.
Poté těsto vyválejte a vykrájejte z něj různé tvary. Pečte asi 10 minut na 180 °C a nechte vychladnout. Hotové sušenky namáčejte z poloviny do polevy vytvořené z čokolády na vaření a másla, kokosového oleje nebo smetany. Záleží, s čím máte nejlepší zkušenosti.
Namočenou část posypte sekanými ořechy, pistáciemi, špetkou skořice nebo chilli.

Luxusní čokoládové lanýže s kávou
Lanýže jsou velmi opomíjeným druhem cukroví, možná proto, že vypadají na první pohled pracně. Jejich příprava je přitom jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. A to jak na pohled, tak na chuť. A hodí se i jako skvělý jedlý dárek.
Na zhruba 20 pralinek potřebujete:
- 25 ml espressa
- 60 ml smetany
- 150 gramů hořké vysokoprocentní čokolády
- 25 gramů másla
- 1 ½ lžíce rumu nebo brandy
Připravte si espresso. Poté ho nalijte do hrnce spolu se smetanou a zahřejte, ale nevařte. Mezitím si čokoládu nalámejte na kousky, přidejte máslo a rozehřejte. Do rozehřáté čokolády přilijte rum nebo brandy a míchejte, dokud se vše nepropojí. Čokoládu ochutnejte a pokud bude příliš hořká, doslaďte ji. Čokoládu vlijte do horké smetany a míchejte, dokud se nevytvoří souvislá hmota.
Počkejte, až hmota vychladne, dejte ji do lednice a nechte odpočívat asi 2 hodiny. Na závěr směs vyšlehejte do krému a naplňte jím silikonové formičky na pralinky (můžete použít i silikonová tvořítka na led). Hotové lanýže můžete obalit v kakau.

Kávové pusinky
Co jiného si dát ke kávě, než křehké kávové pusinky, které se rozplynou na jazyku? Můžete si je dát jen tak, slepit je dohromady krémem, nebo je použít jako zdobení na dezerty.
Potřebujete:
- 2 bílky
- 100 g krupicového nebo třtinového cukru
- 40 g cukru moučka
- ½ lžičky mleté kávy
- špetku soli
Z bílků a špetky soli si ušlehejte sníh. Do něj postupně nad párou zašlehejte cukr krupici a hmotu zahřejte. Poté ji odstavte a vmíchejte do ní moučkový cukr s kávou. Pomocí cukrářské špičky vytvořte na plechu s pečicím papírem pusinky a nechte chvilku odstát. Vložte do trouby vyhřáté na 140 °C a sušte 10—15 minut.
Doufáme, že některý z kávových receptů vyzkoušíte, a že s ním sklidíte úspěch. Přejeme vám krásné Vánoce s vašimi nejbližšími a šálkem dobré kávy.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa