Káva je pro mnohé z nás rituálem, který si nedokážeme odpustit. Ranní šálek voňavé arabiky je symbolem klidu, energie i kvality. A často ho bereme - ruku na srdce - jako samozřejmost. Jenže co kdybychom vám řekli, že v brzkém budoucnu si možná budeme muset zvyknout na jinou chuť?
Proč je arabica ohrožená?
Arabica, která tvoří zhruba 60 % světové produkce kávy, je citlivá na klimatické změny. Potřebuje stabilní teploty, dostatek sálajícího slunce i vysokou nadmořskou výšku. Bohužel, globální oteplování znamená, že oblasti vhodné pro pěstitelství arabicy se postupně zmenšují.
Podle studií publikovaných na Al Jazeera by do roku 2050 mohlo dojít ke snížení vhodných oblastí až o 50 %.
V Brazílii, největším producentovi arabiky, způsobila extrémní sucha a mrazy v roce 2021 pokles sklizně této kávy o třetinu (Obnovitelně.cz). Tento problém se pravděpodobně bude prohlubovat.
Podle brazilského farmáře Josého Silvy je situace vážná:
"S každým rokem se posouváme do vyšších oblastí, ale i tam už cítíme dopad změn. Nevíme, jak dlouho budeme schopni produkovat arabiku ve stejné kvalitě,"
řekl Silva pro Al Jazeera.
Vstupuje na scénu robusta
A právě zde přichází ke slovu robusta. Tato odrůda kávy je sice obecně považována za méně kvalitní, ale její pěstování je mnohem odolnější. Robusta zvládá vyšší teploty, je méně náročná na pěstitelské podmínky a roste v nižších nadmořských výškách.
"Robusta nám dává šanci přežít. Pokud se naučíme lépe pracovat s její chutí a zpracováním, může se stát budoucností kávy,"
uvedl Nguyen Van Long, vietnamský pěstitel kávy, v rozhovoru pro Al Jazeera.
Vietnam, druhý největší producent kávy na světě a největší producent robusty, se zaměřuje na zlepšení kvality těchto zrnek. Farmáři zde investují do udržitelných metod a hledají způsoby, jak docílit jemnější a vyváženější chuti. Podle Al Jazeera cílem je přiblížit robustu arabice, a tím pádem nabídnout alternativu, která by mohla zachránit světový trh s kávou.
TIP na článek: Srovnání zrnkové kávy Arabiky a Robusty
Co to znamená pro Vás?
I když se situace s arabikou zdá být alarmující, rozhodně to neznamená konec kvalitní kávy. Pražírna Coffeespot bude i nadále sledovat globální trendy a podporovat pěstitelství, které respektuje přírodu.
V budoucnu se pravděpodobně můžete těšit na ochutnávky nových směsí s příměsí robusty, které nás - doufejme - překvapí svou komplexností a kvalitou. Ale třeba bude nakonec všechno jinak.
Prahnete po silné, chuťově vyvážené kávě?
Ochutnejte arabiku a robustu v jedné kávě - naši vyladěnou směs STRONG - espresso směs
Silná chuť, ale báječně jemná crema. Ideál na pořádné espresso s chutí hořké čokolády, zemitosti a jemným kouřovým nádechem.