Nemusíte se stěhovat do Afriky, abyste si doma mohli vypěstovat kávu. Plantáž v Čechách nejspíš založit nezvládnete, s našimi tipy ale můžete mít ve svém domě či bytě alespoň jeden kávovník ve skvělé kondici.
Začínáme: Výběr kávovníku a podmínky pěstování
Kdo je připraven, není překvapen. Předtím, než si kávovník pořídíte, hodí se znát pár základních tipů. Semena či sazenice kávovníků u nás seženete včelku běžně. Se sazenicemi budete mít méně práce, při pěstování od semínka zase můžete od počátku ovlivnit stav rostliny. A taky si připadat jako větší zahradník.
Vhodný druh kávovníku a ty zeminy
Pro pěstování kávy v květináči doporučujeme Coffea arabica nana, tedy kávovník arabský zakrslý. Dorůstá maximální výšky 150 cm a jeho pěstování je tak středně náročné. Kávovník má rád kyselou zeminu, proto je vhodné namíchat směs rašeliny, písku a kompostu v poměru 2:1:1. Případně můžete zkusit hotovou směs pro pokojové rostliny. Pokud si kupujete sazenici, měli byste ji doma přesadit. U semínek zase dbejte na to, aby byly čerstvé.
Klima vhodné pro pěstování
Kávovník má rád rozptýlené světlo, vadí mu ale přímý kontakt s paprsky. Na okno ho tedy raději nedávejte. Co se týče teplot, ideální rozpětí je pro něj kolem 20–28 °C, v zimě to pak může být 15–20 °C. Teplota by však neměla být nižší. Rostlina by také neměla dlouhodobě stát v průvanu, je na to totiž náchylná.
Na co si dát pozor
Dávejte si pozor ještě na jednu věc. Všechny části kávovníku, kromě semen (zrn), jsou jedovaté jak pro lidi, tak pro zvířata. Rostlinu tedy umístěte mimo dosah dětí a domácích mazlíčků.

Jak se o kávovník doma starat
Vzhledem k tomu, že kávovník má raději vlhký vzduch, je dobré ho pravidelně rosit. A to zejména v létě. Co se týče hnojení, kávovníku od jara do podzimu prospěje jednou za 14 dní hnojivo bohaté na dusík a draslík. Rozhodně neuškodí ani občasné přihnojení kávovou sedlinou. V zimě si od hnojení dejte pauzu. Zároveň omezte zálivku a přestaňte na nějaký čas rosit.
Kávovník je dobré přesadit jednou za rok, ideálně na jaře. Po 3 letech můžete přesazovat jen jednou za 2 roky.
Sklizeň kávovníku v domácích podmínkách
V případě, že se o rostlinu správně staráte, můžete po cca 3 letech očekávat první bílé květy. Po jejich odkvětu si počkáte ještě zhruba rok na to, až dozrají kávové třešně. Ano, není to zrovna krátká doba, ale čekání se rozhodně vyplatí.
Až kávové třešně uzrají, vyjměte z nich zrna (v každé třešni byste měli najít 2), opláchněte je a usušte. Poté kávu upražte a můžete se pustit do ochutnávání. Abyste si mohli dopřát espresso z vlastní sklizně, budete potřebovat zhruba 50 zrnek, tedy 25 kávových třešní. Počítejte tedy s tím, že doma si vypěstujete spíše kávu na chuť, než na dlouhodobé popíjení.
Proč v Čechách nemůžete mít kávovou plantáž?
Jednoduše řešeno, u nás není na pěstování kávy vhodné klima. Káva roste v tzv. kávovém pásu, což je podnebné pásmo zahrnující Střední Ameriku, sever Jižní Ameriky, velkou část Afriky, Indii, Čínu, Vietnam a Jihovýchodní Asii.
Zeměpisná poloha přitom není jediným předpokladem pro pěstování kávy. Důležitou roli hraje například nadmořská výška, teplota i četnost srážek. V Čechách zkrátka nemáme místo, které by mělo optimální nadmořskou výšku, a zároveň by bylo stabilně teplé. Kávovník je totiž citlivý na chlad a nesnese teploty nižší než 15 °C. Pěstování kávy je tak u nás možné pouze v omezeném množství, a to doma v květináči, nebo ve skleníku.
Nechcete několik let čekat na vlastní úrodu? Nakupte si čerstvě pražená zrnka u nás na COFFEESPOTu.
Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa