Top 5 letních drinků, které v kavárnách frčí

Blíží se nám letní sezona a to znamená jediné - letní nápoje jsou zase v kurzu. Zapomeňte na dýňové nebo perníkové latte, teď jede espresso tonic či ledová matcha. Jestli i vy patříte k těm, které sezónní drinky baví, pak čtěte určitě dál.

Espresso tonic

Z mého pohledu se “esko tonik” zařadil mezi absolutní stálice a nejpopulárnější ledové nápoje vůbec. Přitom tady nejde o žádnou kávovou klasiku. První espresso tonic připravili v roce 2007 ve švédské kavárně a pražírně Koppi Roasters.

espresso-tonic

Pak už ale tento drink začal rychle šířit dále a přibližně od roku 2015 se začal pravidelně objevovat i kavárnách napříč Českem. V současné době snad není kavárna s výběrovou kávou, kde by espresso tonic chyběl.

Příprava

Příprava je poměrně jednoduchá. Naplníme sklenici ledem, zalijeme požadovaným množstvím toniku (obvykle se používá kolem 150 ml). Na konci přidáme dvojitý shot espressa, které naléváme přes led pomalu tak, aby se nám výsledný nápoj hned nespojil a zůstaly na něm dvě vrstvy.

Cold brew

Neplést si, prosím, s ledovým filtrem, cold brew je jiná písnička, kafe se totiž extrahuje za studena po dobu 16 - 36 hodin. A to je na tom to krásné. Výsledkem je silná osvěžující káva, která vás svou silou a intenzitou opravdu nakopne. A funguje lépe než kdejaký energetický nápoj.

cold-brew-co-to-je

Příprava

O cold brew coffee jsme už psali, takže jen velmi ve zkratce - na tento nápoj používáme hrubě namletou kávu. Tu nasypeme do filtru a přidáme studenou filtrovanou vodu. Kávu přikryjeme a necháme extrahovat za studena, dokud nedosáhneme požadované chuti a síly. Receptů a způsobů na přípravu je velké množství, doporučujeme zkoušet a hrát si.

cold-brew-recept

 

Ledová matcha

Poslední dva roky zažívá matcha velký boom i u nás. A kdo by to byl řekl? Sám ve svých provozech jsem dříve připravoval opravdu jen velmi malé množství matcha nápojů (pro představu třeba 5 za měsíc), teď matcha (jak v teplé tak ledové verzi) patří k velmi populárním a nejprodávanějším drinkům vůbec.

matcha-coffee

Příprava

Platí to jak u kafe, tak i v tomto případě - potřebujete kvalitní produkt. A právě u matchy se můžete snadno spálit. Žádné směsi, prosím - jen matcha v premium kvalitě. Takže na ledovou matchu potřebujeme sklenici plnou ledu. Tu zalijeme do plna mlékem (dobře funguje třeba i kokosové mléko) a na závěr přidáme matchu. Jestli jste ještě neochutnali, důrazně doporučujeme.

Kávy lahodné na ledu

lahodna-na-ledu

Vyzkoušejte speciální kávy, které jsou ideální pro přípravu ledového osvěžujícího nápoje. Skvěle chutnají samozřejmě i horké! Vaše chuťové buňky potěší aromatickými ovocnými tóny.

Najít kávy pro mě

Ledové latte

Tento nápoj si také zaslouží velký kredit. Je to sice klasika, která ale pořád táhne. A není divu. Dobře chutná a skvěle vypadá. Navíc dostanete velký nápoj, který vám nějakou dobu vydrží. Pokud si tedy do kávy rádi přidáváte mléko, ať už klasické nebo alternativní, pak vás tohle pití bude bavit.

ledove-latte_1

Příprava

Začínáme stejně plnou sklenicí ledu, kterou opět dolijeme mlékem. A na závěr přidáme dvojité espresso, které do promíchání zůstane nahoře a opět tak docílíme krásných dvou vrstev. Jen pozor, pokud kafe sladíte, poproste baristu, ať vám cukr rozpustí rovnou v teplém espressu.

Affogato

Ač nejsem velkým fanouškem affogata, nebyl bych objektivní, pokud bych ho v tomto seznamu vynechal. Co si pod pojmem affogato vlastně představit? Prostě kafe se zmrzlinou. A na rozdíl od předchozích variant se v tomto případě jedná o velkou klasiku s dlouhou historií. První affogato si mohli zákazníci vychutnat už někdy kolem roku 1950.

affogato

Příprava

Stačí vám kvalitní vanilková zmrzlina. Přes tu opět nalijete dvojitý shot espressa. A případně ještě ozdobíte. Výtečně se hodí například mandlový griliáš.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: