Užitečné informace, Strana 2

Chcete si otevřít vlastní kavárnu? Máme pro vás pár rad (1. díl)

Také vy uvažujete o tom, že si splníte sen a otevřete si vlastní kavárnu nebo espresso bar? Pokud jste to právě vy, tak si přečtěte následující řádky. Vybrali jsme za nás nejzásadn...

ARABICA

O PŮVODU ARABIKY O vzniku a šíření arabského kávovníku se dochovaly jen kusé zprávy. Místy si dokonce odporují. Pravděpodobně Arabica vznikla zkřížením dvou druhů – Coffea Canephora a Eugenioides – v oblasti mezi Etiopií a Jižním Súdánem. V Etiopii a Súdánu postupně vyšlechtili tisíce odrůd arabského kávovníku. Jen zlomek z nich se dostal do dalších zemí. ODRŮDY ARABIKY Zřejmě nejznámější odrůdu představuje Typika, původem z Jávy. Tvoří základ všech „obyčejnějších“ druhů. ...

DEGUSTACE KÁVY

Existuje mnoho způsobů degustace kávy. Jen jeden je však správný. Jde o to, aby měl kdokoliv napříč světem v šálku co nejpodobnější výslednou chuť konkrétní kávy, kterou ochutnává. Proto má degustace kávy jasná pravidla. Zjednodušeně se podobá přípravě českého turka. Sto chutí, sto vůní… Výběrovou kávu cestou k vám lidé ochutnají až 100×. Začínají producenti už v průběhu sklizně, poté ochutnávají kávu po zpracování ještě na farmě, pak v průběhu sušení, před export...

Tekuté zlato jménem mikrolot. Co to je? Garantuje vůbec kvalitu?

Některé z káv v naší nabídce označujeme jako mikrolot. Zjednodušeně jde o exkluzivní část sklizně. Kávu s rodokmenem, u které naprosto přesně víte, odkud pochází a kdo a jak ji zpr...