Slovník pojmů
0) Filtrovaná káva
0) Zrnková káva
AEROPRESS
Nejmladší z přístrojů pro alternativní přípravu kávy. Vyvinul jej v roce 2005 Alan Adler z americké společnosti Aerobie. Aeropress se skládá ze dvou plastových válců. První končí gumovým pístem, který přesně zapadá do druhého – většího válce.…
ARABICA
O PŮVODU ARABIKY O vzniku a šíření arabského kávovníku se dochovaly jen kusé zprávy. Místy si dokonce odporují. Pravděpodobně Arabica vznikla zkřížením dvou druhů – Coffea Canephora a Eugenioides – v oblasti mezi Etiopií a Jižním…
BARISTA
Specialista na přípravu kvalitní kávy a nápojů na bázi espressa. Bez zkušeného baristy se neobejde dobrá pražírna, kavárna ani restaurace. Má přehled a základní znalosti o pěstování kávy, jejím sběru, zpracování, pražení i uchování. Dobře si rozumí…
ČESKÝ TUREK
ČESKÝ TUREK Český turek představuje klasiku, kterou začíná den řada lidí. První zmínky o této rychlé a jednoduché přípravě kávy se datují ke konci 2. světové války. Pro většinu domácností byl kávovar cenově nedostupný. Pouhé zalití…
DEGUSTACE KÁVY
Existuje mnoho způsobů degustace kávy. Jen jeden je však správný. Jde o to, aby měl kdokoliv napříč světem v šálku co nejpodobnější výslednou chuť konkrétní kávy, kterou ochutnává. Proto má degustace kávy jasná pravidla. Zjednodušeně se…
DRIPPER
Dripper – někdy také V60, podle názvu konkrétního modelu japonské značky Hario – představuje nádobu ve tvaru trychtýře, kam se vkládá filtr. Jde o pomůcku pro jednoduchou alternativní přípravu kávy překapáváním, tzv. pour-over. Z dripperu…
DŽEZVA
Džezva (též ibrik, briki, rakwa, finjan či kanaka) je konvička z tepané mědi s dlouhou rukojetí. Jde o oblíbenou pomůcku pro přípravu kávy v jihovýchodní Evropě a na Středním východě. Káva z džezvy bývá silná a hutná. Jemné mletí,…
PRAŽIČKA
PRAŽIČKA KÁVY Základní pilíř dobré pražírny kávy. Některé vlastní více pražiček na různé množství kávy: od malých vzorkových až po velké stroje, které naráz zpracují i desítky kilogramů čerstvých zrnek. Bubnové pražicí stroje Zatím…
PRAŽÍRNA
Pražírna představuje jeden z nejdůležitějších článků v kávovém řetězci. Na každé chybě tu závisí úsilí všech, kdo se na pěstování a zpracování kávy podíleli. Moderní pražírna: Vybírá pro své zákazníky ty nejlepší druhy kávy a…