Nejmladší z přístrojů pro alternativní přípravu kávy. Vyvinul jej v roce 2005 Alan Adler z americké společnosti Aerobie. Aeropress se skládá ze dvou plastových válců. První končí gumovým pístem, který přesně zapadá do druhého – většího válce. Stlačením pístu vzniká tlak potřebný k přefiltrování jemně mleté kávy. Používají se většinou papírové filtry. Káva zamíchaná v horké vodě se protlačí přímo do hrnku, nebo jiné nádoby určené k podávání. Jak připravit kávu v aeropressu? Mohlo b...
Kávový slovník
O PŮVODU ARABIKY O vzniku a šíření arabského kávovníku se dochovaly jen kusé zprávy. Místy si dokonce odporují. Pravděpodobně Arabica vznikla zkřížením dvou druhů – Coffea Canephora a Eugenioides – v oblasti mezi Etiopií a Jižním Súdánem. V Etiopii a Súdánu postupně vyšlechtili tisíce odrůd arabského kávovníku. Jen zlomek z nich se dostal do dalších zemí. ODRŮDY ARABIKY Zřejmě nejznámější odrůdu představuje Typika, původem z Jávy. Tvoří základ všech „obyčejnějších“ druhů. ...
Specialista na přípravu kvalitní kávy a nápojů na bázi espressa. Bez zkušeného baristy se neobejde dobrá pražírna, kavárna ani restaurace. Má přehled a základní znalosti o pěstování kávy, jejím sběru, zpracování, pražení i uchování. Dobře si rozumí se svými nejbližšími kolegy – mlýnkem a kávovarem. Dobrý barista vám ochotně popíše všechny nápoje i druhy zrnek, z nichž vaši kávu připravuje. Měl by znát i pražírnu, odkud kávu odebírá. Pozor – nezaměňovat s barmanem ani druhem komerčně prodávané ...
ČESKÝ TUREK Český turek představuje klasiku, kterou začíná den řada lidí. První zmínky o této rychlé a jednoduché přípravě kávy se datují ke konci 2. světové války. Pro většinu domácností byl kávovar cenově nedostupný. Pouhé zalití namleté kávy horkou vodou tak představovalo nejlevnější a nejrychlejší variantu. Tehdy se „turek“ pil zásadně bez mléka. Trh dnes nabízí řadu cest k alternativní přípravě daleko lepší kávy, tento (zlo)zvyk však stále přežívá. ČESKÝ TUREK NENÍ PR...
Existuje mnoho způsobů degustace kávy. Jen jeden je však správný. Jde o to, aby měl kdokoliv napříč světem v šálku co nejpodobnější výslednou chuť konkrétní kávy, kterou ochutnává. Proto má degustace kávy jasná pravidla. Zjednodušeně se podobá přípravě českého turka. Sto chutí, sto vůní… Výběrovou kávu cestou k vám lidé ochutnají až 100×. Začínají producenti už v průběhu sklizně, poté ochutnávají kávu po zpracování ještě na farmě, pak v průběhu sušení, před export...
Dripper – někdy také V60, podle názvu konkrétního modelu japonské značky Hario – představuje nádobu ve tvaru trychtýře, kam se vkládá filtr. Jde o pomůcku pro jednoduchou alternativní přípravu kávy překapáváním, tzv. pour-over. Z dripperu nejlépe chutnají tzv. white bean druhy kávy určené na filtr. Dripper může být plastový, skleněný, keramický nebo kovový. Do něj jednoduše vložíte papírový filtr a středně namletou kávu. Potom pomalu překapete horkou vodu přímo do šálku nebo...
Džezva (též ibrik, briki, rakwa, finjan či kanaka) je konvička z tepané mědi s dlouhou rukojetí. Jde o oblíbenou pomůcku pro přípravu kávy v jihovýchodní Evropě a na Středním východě. Káva z džezvy bývá silná a hutná. Jemné mletí, správný poměr kávy a vody a působení tepla zajistí extrakci zajímavých chutí. Opakovaným zahříváním získá káva charakteristickou silnou strukturu. Příprava kávy v džezvě: Nalijte vodu do konvičky a pomalu ji nad středním plam...
PRAŽIČKA KÁVY Základní pilíř dobré pražírny kávy. Některé vlastní více pražiček na různé množství kávy: od malých vzorkových až po velké stroje, které naráz zpracují i desítky kilogramů čerstvých zrnek. Bubnové pražicí stroje Zatím nejrozšířenější a nejspolehlivější typ pražičky. Základ představuje pražicí buben, kam putuje káva z násypného trychtýře Pražicí buben se musí stále otáčet. Díky tomu se zrnka zahřívají rovnoměrně Po upražení se musí okamžitě zchladit. Proto ihned pu...
Pražírna představuje jeden z nejdůležitějších článků v kávovém řetězci. Na každé chybě tu závisí úsilí všech, kdo se na pěstování a zpracování kávy podíleli. Moderní pražírna: Vybírá pro své zákazníky ty nejlepší druhy kávy a dbá na jejich čerstvost a kvalitu. Ochutnává, testuje a vytváří tzv. chuťový profil – ten nejlepší stupeň pražení – pro každý druh zvlášť. Je to trochu alchymie, ale správná pražírna kávy by tento bod neměla podceňovat. Jak vypadá den ...