Největší mýty o kávě bez kofeinu. Znáte je?

Bezkofeinová káva, také označovaná jako decaf, je tak trochu kávový outsider. Ortodoxní kafaři po ní moc často nesáhnou. Nejspíš za to můžou i mýty, které se kolem kávy bez kofeinu rojí a dělají jí špatné PR. My se na ně podíváme a zkusíme reputaci decafu napravit.

Mýtus č. 1: V bezkofeinové kávě není vůbec žádný kofein

Bezkofeinovou kávu mají v oblibě zejména kojící maminky a lidé, kterým vyšší přísun kofeinu zakázal doktor. Je to hlavně proto, že decaf neobsahuje téměř žádný kofein. Píšeme téměř žádný, protože v jednom šálku můžeme najít 2 až 12 mg kofeinu. Je to sice méně, než má čaj a rozhodně méně, než obsahuje espresso, ale nějaký tam přece jen je.

Je to v podstatě podobné, jako když si dáte nealkoholické pivo. Nemá čistou nulu, nicméně procento alkoholu v něm je opravdu nízké. Pro srovnání se pojďme podívat, kolik kofeinu se nachází ve vybraných nápojích.

Nápoj

Obsah kofeinu (v mg)

espresso (cca 30 ml)

60—100

filtrovaná káva (250 ml)

70—140

decaf (250 ml)

12—20

černý čaj (250 ml)

40—70

zelený čaj (250 ml)

20—45

cola (330 ml)

34

matcha (250 ml)

70

horká čokoláda, kakao (250 ml)

10-12

 

bezkofeinova-kava

Proč vlasně v bezkofeinové kávě zůstává kofein?

Souvisí to s procesem výroby kávy bez kofeinu. K dekofeinizaci kávy dochází nejčastěji 3 různými cestami.

  • Chemická dekofeinizace — kávová zrna se opakovaně namáčí v roztoku vody a vybraného rozpouštědla, dokud se z kávy neuvolní většina kofeinu,
  • švýcarská vodní metoda — kávová zrna se několik hodin namáčí v horké vodě a uvolněný kofein se vychytává pomocí uhlíkových filtrů,
  • metoda CO₂ — kávová zrna se namáčí ve vodě a následně jsou vystavena pod vysokým tlakem oxidu uhličitému, na který se kofein naváže.

Metody jsme popsali pro představu pouze ve zkratce. V současné době se nejvíce využívá chemická metoda dekofeinizace, které se také říká evropská.

 

Mýtus č. 2: Káva bez kofeinu nechutná dobře

Výše popsané metody dekofeinizace sice ovlivňují chuť kávy, není to ale tak, že by ji zkazily a chuť úplně sebraly. Ano, decaf může být méně chuťově výrazný, než klasická káva s plnou palbou kofeinu. Rozhodně ale neplatí, že by se k její výrobě zámerně používala nekvalitní zrna.

Pokud chcete dát kávě bez kofeinu šanci, rozhodně doporučujeme sáhnout po výběrovce, abyste si udělali realistický obrázek o její chuti.

bezkofein-refecence

TIP:  Ochutnejte naši kávu bez kofeinu a uvidíte sami 

 

Mýtus č. 3: Bezkofeinová káva je zdravější

Řekli byste, že menší obsah kofeinu automaticky znamená zdravější kávu? Ne nutně. Káva bez kofeinu sice během úpravy ztratí většinu obsahu tohoto alkaloidu, antioxidanty v ní ale zůstávají stejně jako u klasické kávy a další složení se nijak zásadně nemění.

Decaf je samozřejmě lepší alternativou pro pacienty s kardiovaskulárními onemocněními, jedince citlivé na kofein nebo kojící maminky, to, že je oproti klasické kávě zdraví prospěšnější, však žádné studie neprokázaly.

 

Ochutnejte decaf z COFFEESPOTU

Přijďte decafu na chuť. Zkuste naši Kolumbii Tolima sugarcane. Vznikla speciálním procesem, kdy se kávová zrna nejprve napaří po dobu 30 minut. Poté se ke kávě přidá roztok vody a ethylacetátu, což je látka, která vznikne smícháním fermentované melasy z cukrové třtiny s kyselinou octovou.

Roztok se během dekofeinizace několikrát obměňuje, dokud se z kávy nedostane většina kofeinu. Následně se zrna znovu napaří, aby došlo k odstranění zbytků ethylacetátu.

Takto ošetřená káva v sobě nese tóny čokolády, třtinového cukru a zeleného jablka. Je vhodná pro všechny populární metody přípravy kávy, tedy i na espresso a filtr. A my doufáme, že si ji užijete stejně, jako její kofeinové protějšky.

 

I bez kofeinu může chutnat

decaf

Díky Sugarcane procesu si káva zachová své přirozené chutě a vůně, jako je tomu u běžně zpracovaných káv.

Ochutnat kávu