Kolik má káva kalorií: Průvodce kalorickým obsahem vašeho oblíbeného nápoje

Káva je celosvětově jedním z nejoblíbenějších nápojů. Nastartuje nás po probuzení, nakopne před cvičením, dáváme si ji během práce nebo odpoledne s přáteli v kavárně. Někteří ji pijí při hubnutí, jiní nad tím kroutí hlavou.

Kde je pravda? Víte, kolik váš oblíbený nápoj obsahuje kalorií? Odpověď na tuto otázku může být překvapivě jednoduchá, nebo složitá, záleží totiž na způsobu, jakým si svou kávu připravujete.

Základní fakta o kaloriích v kávě

Začněme tím nejdůležitějším - samotná černá káva, bez přídavku cukru nebo mléka, téměř žádné kalorie neobsahuje.

Pro představu, obyčejný šálek černého nápoje má asi 2-4 kalorie. To je skvělá zpráva pro všechny, kteří sledují svůj kalorický příjem. A zároveň preferují právě čisté espresso nebo třeba filtrovanou kávu. Už teď vám je nejspíš jasné, že u dalších kávových nápojů bude kalorická hodnota závislá na přidaných ingrediencích.

nadseni

Cukr je cukr

Přidávání cukru do kávy může přidat nejen sladkou chuť, ale také kalorie. Jedna čajová lžička bílého cukru může obsahovat přibližně 16 kalorií. Což není zase tak moc. Ale. I toto relativně malé množství se může rychle sčítat, pokud pijete více šálků kávy během dne.

I s mlékem raději opatrně

Přidání mléka do kávy je bezpochyby dalším způsobem, jak si vychutnat tento nápoj, ale ani tady to není úplně „bez rizika“. Například, jedna porce plnotučného mléka (přibližně 30 ml) přidá asi 19 kalorií. Pokud máte rádi kávu s větším množstvím mléka, mějte na paměti, že i tady platí: méně je někdy více.

Je alternativní mléko cesta?

Pokud vám klasické mléko z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete sáhnout po jeho alternativách. Těch je v dnešní době na trhu celá řada. Už dávno to nejsou jen sójové či ovesné mléko, ale třeba i kokosové, mandlové, rýžové, hrachové, nebo dokonce bramborové. Tady je nezbytné být obezřetný a číst informace na etiketách, protože jednotlivé rostlinné nápoje se ve svém složení a tedy i energetické hodnotě mohou velmi lišit.  

Tipy pro snížení kalorií ve vaší kávě

  1. Zvolte černou kávu: Čistá černá káva je stále nejlepší volbou pro ty, kteří chtějí minimalizovat příjem kalorií. Na váš denní kalorický příjem nebude mít téměř žádný vliv.
  2. Omezte cukr: Pokud se nechcete vzdát cukru hned úplně, zkuste postupně snižovat jeho množství v kávě. Můžete také zvážit alternativy, jako je stévie nebo med.
  3. Vyberte lehčí mléko: Pokud rádi přidáváte mléko, zkuste snížit obsah tuku volbou lehčích verzí, jako je odtučněné mléko nebo mléko s nižším obsahem laktózy. Mějte ale na paměti, že v kavárnách s výběrovou kávou se pracuje standardně s čerstvým plnotučným mlékem.
  4. Experimentujte s alternativami: Vyzkoušejte různé druhy mlék a sladidel, abyste našli variantu kávy, která vám chutná a zároveň minimalizuje kalorický příjem.

Pojďme si to tedy celé shrnout

Káva je sama o sobě skvělým společníkem při redukci váhy nebo vlastně při jakékoliv dietě. Nijak totiž nenabourá váš jídelní plán, tedy pokud neobsahuje další ingredience. Je prostě rozdíl, pokud si ve svém oblíbeném podniku objednáte batch brew nebo pumpkin spice latte. 😊

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě