Co je single origin káva

Pojďte si s námi rozšířit kávový slovníček i znalosti. Tentokrát se podíváme na rozdíly mezi single origin kávou a kávovou směsí. A taky poradíme, kdy po které kávě sáhnout.

Český ekvivalent pojmu single origin je jednodruhová káva. Jak nám překlad napovídá, jde o kávová zrna vypěstovaná v dané zemi, potažmo regionu a zpracovaná určitou metodou. Single origin se často vytváří z několika odrůd Arabiky. Může jít o zrna z jednoho družstva nebo dokonce jedné konkrétní farmy. Proč tomu tak je?

Někteří farmáři, zejména v menších zemích, nejsou schopni vyprodukovat příliš velké množství zrn. Proto existují družstva, kde se zpracovávají zrna od různých farmářů. Důležité ale je, že single origin káva působí jako takový chuťový genius loci a nese s sebou specifika dané lokality. Káva z Etiopie tak bude vždycky chutnat jinak, než káva z Kostariky nebo třeba Indonésie.

Jednodruhové kávy se produkují v omezením množství v závislosti na úrodě. Proto se také mění nabídka pražíren, která reaguje na sezónní produkci farem. Vždy záleží na tom, jaká káva je momentálně dostupná.

S pojmem single origin se pojí i výrazy jako mikrolot a nanolot. Jde o opravdu malé množství kávy od pouhých 60 kg až do cca 2 500 kg pocházející z konkrétní plantáže nebo od malé skupiny producentů. Od jejich omezeného množství se samozřejmě odvíjí i konečná cena za balení kávy.

Single origin kávy přináší do kávového světa jedinečné a zajímavé chuťové tóny ovoce, citrusů či květin, které vyniknou na espressu, ale ještě o trochu víc na filtru. Takovým kávám svědčí světlejší pražení.

jednodruhova-kava

Ochutnat jednodruhovou kávu

 

Co jsou kávové směsi

Kávová směs, často nazývaná jako blend, označuje mix kávových zrn z různých lokalit v rámci jedné země, ale také z různých zemí. Většinou jde o směsi odrůd Arabiky, může ale vzniknout i směs Arabika + Robusta, a to v různém poměru. Často se používá poměr 80 % Arabiky s 20 % Robusty, potažmo 70 % Arabiky s 30 % Robusty.

Jaký je důvod vzniku kávové směsi? Chuť. Mícháním kávy můžeme vytvořit směs s intenzivní chutí, dodat do chuti hořkost, sladkost nebo naopak trochu kyselosti. Ve směsích vynikají spíše zemité, kořeněné a čokoládové tóny. Blendy jsou skvělé pro přípravu espressa a snesou i tmavší pražení.

Zlí jazykové tvrdí, že blendy vznikají proto, aby se zakryla méně kvalitní zrna jednoho druhu kávy. S tímto tvrzením tak úplně nesouzníme. Stejně jako u jednodruhových káv, se i u blendů snažíme, aby jejich základem byla co nejkvalitnější zrna.

blend

Ochutnat naše vyladěné směsi

 

Otázka na závěr: Co si tedy vybrat?

To záleží na vás a na vašich chuťových preferencích. V naší nabídce najdete jak skvělé jednodruhové kávy, tak důmyslně propracované kávové směsi, z nichž některé patří k našim bestsellerům.

Pokud tápete ve výběru konkrétní kávy, ale máte představu, jaké chuťové tóny chcete v šálku cítit, zkuste našeho kávového průvodce. Navede vás, kam budete potřebovat.

 

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě