ČESKÝ TUREK

ČESKÝ TUREK

Český turek představuje klasiku, kterou začíná den řada lidí. První zmínky o této rychlé a jednoduché přípravě kávy se datují ke konci 2. světové války. Pro většinu domácností byl kávovar cenově nedostupný. Pouhé zalití namleté kávy horkou vodou tak představovalo nejlevnější a nejrychlejší variantu. Tehdy se „turek“ pil zásadně bez mléka.

Trh dnes nabízí řadu cest k alternativní přípravě daleko lepší kávy, tento (zlo)zvyk však stále přežívá.

ČESKÝ TUREK NENÍ PRAVÁ TURECKÁ KÁVA

Turecká káva je velmi silná, s plnou chutí. Připravuje se ve speciální nádobě s kónickým tvarem – tzv. džezvě (v originále cezva, čti džezve).

Traduje se, že když v Turecku nepoctil manžel svou ženu kávou, mohl to být i důvod k rozvodu.

turecka-kava