Aby se vám snadno nakupovalo, používáme na webu k personalizaci a analýze návštěvnosti cookies. Více informací

Sledujte nás na sítích

 

Instagram

cena: 135,00 Kč (5,18 EUR)
skladem

Nejprodávanější

cena: 149,00 Kč (5,72 EUR)
skladem
cena: 149,00 Kč (5,72 EUR)
skladem
cena: 199,00 Kč (7,64 EUR)
skladem

Kávový slovník » Český turek
Český turek

Český turek představuje klasiku, kterou začíná den řada lidí. První zmínky o této rychlé a jednoduché přípravě kávy se datují ke konci 2. světové války. Pro většinu domácností byl kávovar cenově nedostupný. Pouhé zalití namleté kávy horkou vodou tak představovalo nejlevnější a nejrychlejší variantu. Tehdy se „turek“ pil zásadně bez mléka.

Trh dnes nabízí řadu cest k alternativní přípravě daleko lepší kávy, tento (zlo)zvyk však stále přežívá.

Český turek není pravá turecká káva

Turecká káva je velmi silná, s plnou chutí. Připravuje se ve speciální nádobě s kónickým tvarem – tzv. džezvě (v originále cezva, čti džezve).

Traduje se, že když v Turecku nepoctil manžel svou ženu kávou, mohl to být i důvod k rozvodu.

 

turecká káva původ