Studené nápoje mění hru: Jak se baristé můžou přizpůsobit

Ještě před pár lety byly studené kávy tak trochu okrajovka – v létě iced americano nebo latte, sem tam cold brew. Dnes? Trend se úplně otočil. Studené a customizované drinky postupně přebírají menu kaváren, a to nejen u velkých řetězců. V létě 2025 třeba Caffè Nero zaznamenalo nárůst prodeje studených nápojů o 56 % meziročně, a podobná čísla hlásí i nezávislé kavárny.

A nejde jen o sezónní módní vlnu. Studená káva se stává nedílnou součástí moderní kavárenské kultury. Ve Starbucks už dnes tvoří přes 75 % prodejů, a podobný posun vidíme i u specialty pražíren a kaváren.

Od sezónního zpestření k hlavnímu taháku

Gen Z a mladší generace obecně milují personalizaci. Už to není jen o kávě s mlékem nebo bez – zákazníci si chtějí nápoj dotvořit podle sebe: rostlinná mléka, příchutě, našlehané mléko na studené kávy, nebo i funkční ingredience (od adaptogenů po MCT olej). Káva se tak mění v prostor pro kreativitu, estetiku a malý každodenní rituál.

Jak to krásně shrnul Josh Tarlo z britské pražírny Origin Coffee (zdroj: Perfect Daily Grind):

Lidi chtějí nápoje, které chutnají a vypadají jinak.

A co je pro kavárny důležité – jsou ochotní si za tuhle přidanou hodnotu připlatit. Z tohoto důvodu je z mého pohledu hloupost se podobným nápojům bránit.

ledova-kava

 

Nový workflow za barem

Pro baristy ale tahle vlna znamená novou realitu. Příprava studených drinků je složitější než u klasické espressové kávy: víc ingrediencí, víc kroků, víc přesunů mezi lednicí, pumpičkami, mixérem a kávovarem.

Keelan Hartnett z Flo-Smart to popisuje trefně:

U iced drinků často žádáte baristu, aby se pětkrát přesunul na jiné místo jen kvůli jednomu nápoji. To je v ranní špičce prostě nemožné.

Řešením je přemýšlet nad designem baru a celkovým workflow. Namísto ad hoc přidávání ledovače, mixéru a pumpiček k espresso stanici se vyplatí navrhnout bar tak, aby měl barista všechno potřebné v dosahu. Tím se šetří čas i nervy. A sám si všímám, jak se tohle v čase mění a kavárny na toto opravdu myslí.

automatizace

 

Automatizace jako pomocník

Stále častěji vidíme, že kavárny využívají i automatizaci. Automatické pěniče mléka, dávkovače cold brew nebo sirupů a chytré systémy dokážou baristům ušetřit opakující se rutinní kroky. To znamená víc prostoru na to, co je pro specialty kávu zásadní – kvalitu a konzistenci.

Můžete jít z 300 na 750 nápojů denně a pořád si udržet marži. Automatizace složitých studených drinků umožní baristům soustředit se na to, co je baví – a ne na neustálé přelévání mléka a ledu

říká Keelan (Perfect Daily Grind)

Kávy lahodné na ledu

na-ledu-summer

Vyzkoušejte speciální kávy, které jsou ideální pro přípravu ledového osvěžujícího nápoje. Skvěle chutnají samozřejmě i horké! Vaše chuťové buňky potěší aromatickými ovocnými tóny.

Najít kávy pro mě

Co to znamená pro nás v Coffeespotu

I my vidíme, že studené nápoje jsou stále větší část naší práce – a to jak v kavárnách, které zásobujeme, tak i u našich zákazníků v Babicích. Když připravujeme školení pro baristy, už není možné brát cold brew nebo iced latte jen jako „něco navíc“. Je to plnohodnotná součást nabídky, která má obrovský obchodní potenciál.

Proto se snažíme kavárnám pomáhat nejen s výběrem kávy a školením personálu, ale i s optimalizací celého workflow. Od toho, kde stojí pumpičky na sirupy, až po to, jaký systém se vyplatí pořídit na přípravu mléka do studených káv.

 

Budoucnost je studená (a hodně pestrá)

Studené drinky nejsou jen sezónní hitem. Jsou to produkty s vysokou marží, které otevírají prostor pro kreativitu, a hlavně – zákazníci je chtějí. Kavárny, které je umí nabídnout rychle, konzistentně a s nápadem, budou mít náskok.

A pro nás, baristy a milovníky kávy, to znamená jediné: budoucnost kávy není jen horká. Je studená, customizovaná a chytrá. Tak to prostě je. 😀

Budu se zase těšit na počtenou u dalšího článku.

 

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT