Pumpkin Spice Latte: od „kacířského“ nápoje k podzimnímu fenoménu

Ještě před pár lety by se v komunitě výběrové kávy našlo spoustu lidí, kteří by nad Pumpkin Spice Latte protočili oči. „Zabíjí to chuť kávy.“ „Do výběrovky to nepatří.“ Takové věty byly běžné. Ale co když to tak úplně není? 

Jenže pak se stalo něco zajímavého. Zákazníci začali hlasovat svými peněženkami. A ukázalo se, že kávové speciály – v našem případě platí právě pro Pumpkin Spice Latte 🎃 – patří mezi nejprodávanější položky kavárenských menu po celém světě. Pro kavárny je to dnes jeden z nejsilnějších sezónních taháků, který dokáže zásadně ovlivnit tržby. Ať už jste kavárna v New Yorku, Berlíně, nebo Brně, je velká chyba tyto nápoje ignorovat.

 

Proč lidé Pumpkin Spice Latte milují?

Není to jen o chuti. Tenhle nápoj se stal symbolem podzimu – podobně jako horký svařák na vánočních trzích nebo první zmrzlina v létě. Vůně skořice, hřebíčku a muškátového oříšku evokuje útulnost, teplo a pohodu, kterou lidé na podzim tolik hledají.

Pumpkin Spice Latte tak není jen káva. Je to malý rituál, který spojuje chuť s atmosférou. A to je pro hosty v kavárnách často důležitější než samotný původ kávových zrn. Znám to z praxe a věřte mi, je to opravdu tak. 

pumplin-latte1

 

Zabíjí sirup kávu? Nemusí.

Dlouho se říkalo, že sirupy a příchutě „přebíjejí“ kávu a nedávají prostor jejím přirozeným tónům. To je do jisté míry pravda – pokud sáhnete po nekvalitním sirupu, který je přeslazený a chemicky působí na jazyku. Ale s kvalitním sirupem je to úplně jiný příběh.

Dobře vyrobený sirup z opravdových ingrediencí dokáže kávu doplnit, ne ji přebít. Jemná skořice může zvýraznit sladké tóny arabiky, dýňové pyré přidá hutnost a tělo, muškátový oříšek nebo hřebíček přinesou hloubku. Káva se tak stává součástí mnohovrstevnatého zážitku – a to je přece přesně to, co výběrová scéna hledá.

pumplin-latte

 

3 zajímavosti o Pumpkin Spice Latte

  1. Kulturní fenomén podzimu
    Pumpkin Spice Latte se stalo takovým symbolem, že v USA i Evropě se o něm píše v mainstreamových médiích jako o „neoficiálním začátku podzimu“. Podle The Guardian se tento nápoj vnímaný původně jako „sezónní specialita“ stal popkulturním trendem, který inspiroval desítky dalších produktů – od svíček až po cereálie.
  2. Ekonomický efekt sezónních káv
    Výzkum Allegra World Coffee Portal ukazuje, že v Evropě patří sezónní nápoje (včetně Pumpkin Spice Latte) k nejsilnějším „sales driverům“ v kavárnách. V některých zemích tvoří během podzimu až čtvrtinu prodejů teplých nápojů. To potvrzuje, že nejde jen o chuť, ale i o obchodní strategii.
  3. Pumpkin spice bez dýně
    Ačkoli se jmenuje „Pumpkin Spice“, většina receptů ve skutečnosti dýni vůbec neobsahuje. Tradičně jde o směs koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor), které se v Americe používá do dýňového koláče. Teprve později začaly některé značky přidávat i skutečné dýňové pyré, aby se nápoj přiblížil svému názvu.

🎃 Vyladěné espresso směsi pro lahodné Pumpkin Spice Latte

espresso-smesi

Směsi z COFFEESPOTU pro váš kávovar jsou výsledkem dlouhodobého a složitého procesu. Postupným zkoušením a vylaďováním poměrů jednotlivých druhů vytváříme komplexní a vyváženou chuť. Přesně takovou, jakou od dané espresso směsi očekáváme.

Vybrat kávu na 🎃 Latte

 

Podzimní káva bez předsudků

Dnes už se v komunitě výběrové kávy začíná blýskat na lepší časy. Baristé i pražírny chápou, že Pumpkin Spice Latte a další „seasonal specials“ nejsou nepřítelem, ale příležitostí. Záleží jen na tom, jak kvalitní suroviny použijete a jak celý zážitek hostovi podáte.

Pumpkin Spice Latte je vlastně krásná ukázka toho, jak může káva překročit hranice šálku a stát se součástí životního stylu. A pokud kavárna dokáže tenhle trend uchopit s péčí a kvalitou, není důvod, proč by to mělo být něco „méněcenného“.

Pumpkin Spice Latte si místo na podzimních menu zaslouží. Ne proto, že by z něj byla „nejlepší káva na světě“, ale protože dokáže propojit chuť, sezónu a emoce do jednoho šálku. A o to přece v kavárnách jde – o zážitek, na který hosté nezapomenou.

 

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT