Matcha: Zelená energie, která dobývá kavárny po celém světě

Vážení čtenáři, tentokrát to nebude úplně o kávě. Ale zůstaneme jí blízko. Podíváme se na nápoj, který se stále více se objevuje v nabídce kaváren po celém světě. A má stále více zákazníků. Řeč je o matcha – zeleném čaji, který si získává srdce nejen milovníků kávy, ale i těch, kteří hledají zdravější alternativy.

Matcha: Populární zelená alternativa

V posledních letech se matcha stává stále oblíbenější součástí menu v coffee shopech. Tento jemně mletý zelený čaj původem z Japonska přináší do vašich kelímků a hrnečků unikátní kombinaci chuti, zdraví a energie.

Je to skvělá alternativa pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového nebo hledají zdravější způsob, jak si dodat energii. A buďme k sobě upřímní, taky je to cool. 🙂

matcha-tee

 

Co je to vlastně matcha?

Matcha je jemně mletý prášek ze speciálně pěstovaných a zpracovaných zelených čajových lístků. Na rozdíl od běžného zeleného čaje, kde se lístky louhují a poté se vyhodí, u matchy konzumujete celý lístek, což znamená, že získáte mnohem více živin a antioxidantů.

Lístky pro matchu se pěstují ve stínu, což zvyšuje obsah chlorofylu a aminokyselin. Po sklizni se lístky napařují, suší a následně melou na jemný prášek.

Krátký pohled do historie matchy

Matcha má své kořeny v Číně, ale její pravý domov je v Japonsku, kde byla poprvé zavedena buddhistickými mnichy v 12. století. Ti používali matchu jako prostředek k meditaci a ke zlepšení koncentrace.

Matcha se stala neoddělitelnou součástí japonské čajové ceremonie, která je známá svou důkladností a smyslem pro detail.

matcha-latte

 

Kde se pije matcha nejvíce?

Japonsko zůstává hlavním spotřebitelem matchy, kde se pije jak tradičně, tak i v moderních variacích. Nicméně, matcha si získává popularitu po celém světě, především v USA, Austrálii a Evropě.

Moderní kavárny a čajovny nabízejí matchu v různých formách, od tradičních čajů po inovativní nápoje jako jsou matcha latté nebo matcha smoothies.

 

Pět nejoblíbenějších nápojů z matchy

  1. Matcha Latté: Krémová kombinace matchy a mléka (často rostlinného), která nabízí jemnější chuť než tradiční matcha čaj.
  2. Iced Matcha: Osvěžující letní nápoj, kde je matcha smíchána s ledem a vodou nebo mlékem.
  3. Matcha Smoothie: Zdravý a výživný start do dne, kde je matcha kombinována s ovocem a zeleninou.
  4. Matcha Frappé: Zmrzlý nápoj ideální pro horké dny, který je oblíbený zejména mezi mladšími zákazníky.
  5. Matcha Tea: Klasika, kterou ocení především puristé. Jednoduchá směs matchy a horké vody.

matcha-coffee

Proč zkusit Matchu?

Matcha není jen chutná, ale také plná antioxidantů, vitamínů a minerálů. Obsahuje katechiny, které jsou známé svými zdravotními benefity, a L-theanin, který podporuje relaxaci a zároveň zlepšuje pozornost. To vše bez typického „kávového crashu“, který může přijít po vypití klasické kávy.

Kávy lahodné na ledu

lahodna-na-ledu

Vyzkoušejte speciální kávy, které jsou ideální pro přípravu ledového osvěžujícího nápoje. Skvěle chutnají samozřejmě i horké! Vaše chuťové buňky potěší aromatickými ovocnými tóny.

Najít kávy pro mě

Závěrem

Matcha se stává nezbytnou součástí moderních kaváren a nabízí zajímavou alternativu pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet něco nového nebo hledají zdravější možnost, jak si dodat energii.

A co vy, jaký je váš názor na matchu?