Jak poznat čerstvě praženou kávu? Naučíme vás to

Už i Vávra v Maryše věděl, že „ztuchlá” káva nestojí za nic. Když máte doma čerstvá zrna, je to zkrátka úplně jiná káva. Jak ale poznat, jestli je kafe opravdu čerstvě upražené? Naučíme vás to.

Rozpoznávání okem

Čerstvost výběrové kávy poznáte na první pohled. Zaprvé, obal nikdy nelže. Na něm byste vždy měli najít datum pražení. Za čerstvou kávu můžeme považovat zrnka 2 až 14 dnů od data pražení. Kávu je ideální spotřebovat do měsíce, maximálně do 6 týdnů od data pražení. U mleté kávy je optimální doba spotřeby kratší, doporučuje se tak kolem 3 týdnů. Za nás je tedy lepší kupovat zrnka a kávu mlít až těsně před přípravou.

Datum spotřeby se u kvalitních káv v drtivé většině případů neuvádí. To najdete spíš u levnějších káv v supermarketech a často bývá i v řádu let, což je za nás nesmysl. A takovou kávu bychom rozhodně nedali ani největšímu nepříteli.

U nás v COFFEESPOT pražíme kávu denně v menších dávkách. Nemůže se vám tak stát, že bychom vám poslali nějakou zatuchlinu, co nám leží měsíce ve skladu.

Čerstvost se dá někdy poznat i na vzhledu zrn, ale k tomu už je potřeba trochu vytrénované oko. V zásadě by zrna neměla být na pohled příliš lesklá ani bledá. Lesk a mastnota vypovídá o příliš tmavém pražení a může také značit, že káva je žluklá. Naopak bledá barva může znamenat příliš světlé pražení a dlouhé skladování.

Co vás určitě nezradí, je to, jak se káva chová během přípravy. Zatímco u filtrovaných káv uvidíte tzv. blooming, neboli kvetení, kdy káva lehce pobublává, u káv na espresso by se vám při správném nastavení a mletí měla objevit bohatá crema.

vyberova-kava_2

 

Rozpoznávání nosem

Čerstvě upraženou kávu rozhodně ucítíte. Její vůně naplní celou místnost a je příjemně kávová s různými tóny podle původu a stylu zpracování i intenzity pražení. Můžete tak cítit oříšky, čokoládu, květiny či ovoce. Co byste rozhodně cítit neměli, je zatuchlina nebo spálenina.

 

Rozpoznávání chuťovými buňkami

V neposlední řadě vám čerstvost kávy prozradí chuť. Ta je u čerstvé kávy vyvážená, plná a cítíte v ní požadované chuťové tóny. Pokud naopak rozeznáváte v chuti přílišnou kyselost, hořkost, případně nepříjemnou pachuť, káva už má rozhodně to nejlepší za sebou.

Ideální není ani mdlá káva s nevýraznou chutí. I to může poukazovat na příliš stará zrnka.

chut-kavy

 

Tip na závěr: Jak prodloužit životnost kávy?

Klíč je ve správném skladování. Přečtěte si náš článek se 3 jednoduchými radami a dozvíte se víc.

Teď už víte, jak poznat čerstvě praženou kávu a jakým zrnkům byste se měli vyhnout. Přejeme vám, abyste s výběrem nikdy nesáhli vedle.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: