Hojicha – nový čajový trend, který stojí za pozornost

Když se dneska mluví o čaji, první, co většinu lidí napadne, je matcha. A není divu – tenhle jemně mletý zelený prášek zažívá obrovský boom po celém světě. Matcha latté najdete v kavárnách od New Yorku po Babice a stala se synonymem pro zdravý lifestyle i estetiku sociálních sítí.

Ale v poslední době začínám čím dál častěji vnímat, že na scénu přichází její méně známý „sourozenec“ – Hojicha. A mám pocit, že právě tenhle čaj má potenciál stát se dalším velkým trendem.

Co je to vlastně Hojicha?

Hojicha je japonský zelený čaj, který se od ostatních odlišuje jednou zásadní věcí – pražením. Zatímco většina zelených čajů má svěží, trávové tóny, Hojicha získává díky pražení krásně oříškovou, lehce karamelovou chuť s jemným kouřovým podtónem. Zajímavé je i to, že díky pražení má Hojicha nižší obsah kofeinu, takže je to ideální nápoj i na odpoledne nebo večer.

Pro nás v pražírně je to mimochodem docela sympatická paralela – stejně jako se káva při pražení mění a získává svou výslednou chuť, podobný proces formuje i charakter Hojichy. Takže je to celkem věda a není Hojicha jako Hojicha. 😀

hojicha

 

Moje osobní zkušenost

Upřímně, Hojichu jsem objevil teprve před 2 lety. Poprvé jsem se s ní setkal až ve chvíli, kdy jsme otevírali kavárnu v Thajsku. A přiznám se, že mě velmi překvapilo, jak moc to tam lidé pili. Všude, kam jsem se podíval, byla Hojicha součástí nabídky, a zákazníci po ní sahali s úplnou samozřejmostí.

 

Proč má podle mě Hojicha velký potenciál i u nás

Vnímám to tak, že matcha už si vybojovala svoje pevné místo. Je cool, zdravá, barevně výrazná a prostě funguje. Ale zároveň – ne každý si zamiluje její specifickou chuť. Tak praví mé dosavadní zkušenosti. A právě tady má Hojicha skvělou šanci: chuťově je jemnější, příjemně pražená a často snáz přístupná i lidem, kteří by po matcha nesáhli.

Navíc se dá krásně využít nejen jako samotný čaj, ale i v latté, dezertech nebo dokonce zmrzlině. Proto si myslím, že ruku v ruce se současným matcha trendem brzy dorazí i k nám a bude se těšit velké oblíbenosti.

Hojicha-latte

 

Závěrem

Z pohledu kavárny a pražírny výběrové kávy mě baví sledovat, jak se podobné trendy rozšiřují a nacházejí nové publikum. Stejně jako jsme si my všichni zvykli na flat white nebo batch brew, mám pocit, že brzy budeme čím dál častěji vídat i Hojicha latté.

A já osobně? Dneska už chápu, proč si tenhle čaj v Asii získal takovou popularitu. Je jiný, je zajímavý a má obrovský potenciál. A chutná mi.

 

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT