Filtrovaná káva: Kam směřuje její budoucnost?

Espresso je stálice – rychlé, silné, ikonické. Ale pokud jste někdy stáli nad konvičkou V60, čekali na pomalé kapky a vdechovali aroma čerstvě namleté kávy, víte, že filtrovaná káva má úplně jinou energii. Není to jen způsob přípravy, je to zážitek. A právě o budoucnosti tohoto zážitku dnes přemýšlím.

V posledních letech se o filtrované kávě mluví víc než kdy dřív – nejen mezi baristy, ale i mezi domácími nadšenci. Kde jsme teď? A kam směřujeme? O tom se rozepsal i skvělý článek na Perfect Daily Grind, kde vystupují jména jako Yu Yue (Timemore), Dr. Samo Smrke (Coffee Excellence Center) nebo Martin Wölfl, čerstvý mistr světa ve filtrované kávě (2024). Neodolal jsem a dal dohromady pár postřehů.

Preciznost jako základ

Měření, vážení, ladění – to je dnes standard. Už to dávno není o „hrstce kávy a odhadem vody“. Dnes používáme váhy, TDS metry, konvice s přesnou teplotou. A důvod? Konzistence. Když víme, co děláme, můžeme pokaždé vytvořit šálek, který chutná stejně skvěle.

Jak říká Dr. Smrke:

Základní principy přípravy se nezměnily. Co se změnilo, je počet lidí, kteří tyto principy skutečně aplikují.

Tohle je podle mě zásadní. Víc lidí se zajímá o detail. O to, co přesně ovlivňuje chuť v šálku – od velikosti částic po délku preinfuze.

filtr-clanek

 

Automatizace: pomocník nebo soupeř?

Automaty na pour-over se stávají běžnou součástí kaváren – a chápu proč. Konzistence, rychlost, menší závislost na zkušenostech baristy. Ale zároveň vnímám otázku, kterou si klademe asi všichni: neztrácíme tím něco ze „srdce“ filtrované kávy?

Yu Yue z Timemore říká:

Dobrý automat by měl nabídnout rovnováhu mezi hravostí a kontrolou.

Tahle myšlenka mě baví. Nejde o to, jestli ručně nebo strojově. Jde o to, abychom neztratili vztah k tomu, co děláme. Ať už mačkáme tlačítko na automatu, nebo si hrajeme s horkou vodou nad dripperem.

Kávy na filtr

kava-filtr

Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.

Najít kávy pro mě

 

Ruční příprava jako luxusní zážitek

Zajímavý trend je i to, že ruční příprava se stává luxusní záležitostí. Prémiové materiály, krásný design, pečlivě volená estetika – z vybavení na doma se stávají designové kousky, které se fotí na Instagram a stojí za to je vystavit.

Martin Wölfl k tomu dodává:

Vybavení by mělo být nejen funkční, ale i krásné. To je dnes klíčové – i kvůli sociálním sítím.

A já dodám – a kvůli sobě. Protože když si ráno vařím kávu ve skleněném Origami dripperu, cítím, že si dávám dárek. A o to tu jde.

origami-dripper

 

Domácí scéna roste. A roste kvalitně.

Pandemie naučila lidi vařit kávu doma – a ne jen tak ledajak. Kvalitní mlýnky (ruční i elektrické), teplotně stabilní konvice, přesné váhy. Co bylo dřív výbavou baristy, je dnes běžné i u „prosumers“ – tedy domácích nadšenců, kteří chtějí výsledek jako z kavárny.

Ruční mlýnky jako Timemore Sculptor 078 dnes předčí leckteré elektrické modely. Gooseneck konvice udrží teplotu ±0,5 °C. A co je důležité – lidé se chtějí učit. Chtějí znát recepty, poměry, extrakční časy. A to je podle mě nádherný posun.

MYLENK-NA-KAVU

 

Co bude dál?

Filtrovaná káva má před sebou zajímavou budoucnost. Automatizace přináší preciznost, vývoj vybavení nás posouvá dopředu a komunitní sdílení zkušeností dělá z každého šálku příležitost k růstu. Ale řemeslo nezmizí. Naopak – bude vedle technologií existovat jako zážitek, jako vyjádření péče a vztahu ke kávě.

Ať už budeme filtrovat ručně, nebo pomocí špičkového stroje – důležité je, že víme proč.

Za inspiraci a citace díky článku Perfect Daily Grind: “What’s the future for filter coffee?” (2024).

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT