COFFEESPOT na pracovním výletě - Brazílie, kombucha a pytlíky ve vodě

Minulý týden jsme si udělali příjemný pracovní výlet. Cesta vedla nejdřív do Prahy za zelenou kávou, pak do Dvora Králové za našimi obaly. Obě zastávky nám přinesly spoustu inspirace, radosti i nových plánů.

Cupping v Praze s Romuloxem ze São Silvestre

Začali jsme v Praze, kde jsme se zúčastnili cuppingu u našeho dodavatele zelené kávy Jakafe. A nebyl to jen tak ledajaký cupping. Přímo z Brazílie dorazil Romulox z farmy São Silvestre, který je právě na cestě po Evropě a navštěvuje své partnery.

„Kávu ze São Silvestre máme v nabídce už přes rok, ale tohle byla jiná liga,“ říká Michal. „Romulox přivezl úplně čerstvé sklizně a hlavně – fakt neskutečné experimentální loty. Nikdy bych nevěřil, že brazilské kávy můžou být tak funky!“ sdílel své nadšení náš head of coffee Michal Machala, který se na výlet vydal společně s provozním ředitelem COFFEESPOTU Davidem Katrňákem.

cupping

Jedním z highlightů cuppingu byla nová sklizeň klasické pulped natural Brazílie São Silvestre, která zaujala svou sladkostí a čistotou.

Romulox navíc představil zajímavé metody, které na farmě používají – od způsobu sběru přes fermentace až po úplné experimenty. Nejvíc nás dostal proces macerace kávových třešní s kombuchou.

Tohle jsme museli ochutnat. Kávová kombucha? Totální pecka! dodává Michal.

Brazílie Fazenda Sao Silvestre

box-brazilie

Výběrová káva od rodiny Andrade. V plném těle ucítíte intenzivní chuť karamelu, perníku a lískových oříšků. Tato káva je výsledkem stoleté tradice a vášně rodiny Andrade, jedné z nejstarších rodin pěstujících kávu v Brazílii.

Ochutnat kávu

A to nebylo všechno. Na stole přistála také Geisha – neskutečně komplexní a květinová. Věříme, že se nám podaří ulovit aspoň pár pytlů, ať se s vámi o tuhle parádu můžeme podělit.

Zaujala nás i varietal Laurina – káva s přirozeně nižším obsahem kofeinu.

Není to bezkofein, ale jemně stimuluje. Podle mě má obrovský potenciál. Škoda, že Romulox měl už jen poslední dva pytle.

Na farmě São Silvestre momentálně probíhá sklizeň. Vede ji rodina Andrade, která má víc než stoletou historii v pěstování kávy. Kromě São Silvestre provozují i další známou farmu – Capim Branco.

cupping2

 

Pebal: Kde vznikají naše obaly

Po kávové náloži v Praze jsme se vydali do Dvora Králové, kde sídlí náš dodavatel obalů Pebal. Chtěli jsme se podívat, jak vznikají sáčky, ve kterých putuje naše káva k vám.

Pebal je větší firma s přibližně 500 zaměstnanci. Provedli nás celým procesem – od tavení fólie přes potisk až po kompletaci a testování. Zajímavé bylo sledovat třeba testy těsnosti sáčků, kdy se plné pytlíky ponoří do vody a sleduje se, jestli opravdu nic neuniká.

Díky takovým návštěvám si uvědomíte, kolik práce a technologií je i za zdánlivě jednoduchou věcí, jako je obal na kávu, poznamenal Michal.

Navštěvovat naše partnery vnímáme jako důležitou součást naší práce. Umožňuje nám to nejen zlepšovat kvalitu produktů, které vám nabízíme, ale hlavně chápat celý řetězec – od farmy až po finální balíček. A tenhle červnový výlet nám dal obrovské množství nových vjemů a radosti z toho, co děláme.

Těšíme se, až vám některé z těchto káv naservírujeme do šálku.

Jiří Mahr a tým COFFEESPOT

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT