Vybírejte podle způsobu přípravy

Každý způsob přípravy si žádá to svoje. A vlastně vůbec nemusíte vědět, co to znamená – stačí se orientovat podle našeho výběru hrubosti. Tam najdete, do čeho se vám jaké mletí bude hodit.

… ale klidně trochu experimentujte

Naším doporučením se nemusíte řídit do posledního zrnka. Naopak. Jestli si troufáte, klidně mletí šoupněte o jeden stupeň hrubosti nahoru nebo dolů. Ovlivníte tím výslednou chuť a ze stejné kávy pokaždé vytáhnete trochu jiné tóny.

Pamatujte, že:

  • jemnější mletí extrakci zpomaluje, čímž podpoříte typickou hořkost
  • hrubší mletí naopak z kávy dostane ovocnější a jemnější chuť.

Pozor: U lógrových káv (džezva a turek) vždy sáhněte po nejjemnějším způsobu. U french pressu zase vsaďte na opačný konec, tedy nejhrubší mletí. Ať vám v kávě neplavou zrníčka.

Mletí a způsoby přípravy