DPH je často propíraným tématem, a to nejen v Poslanecké sněmovně. V Čechách máme různé sazby DPH, které se liší podle typu produktu či služby. Jak je na tom káva? A je v plánu sazbu v příštím roce zvyšovat?
Aktuální DPH u kávy a trable roku 2024
V roce 2024 přijala vláda konsolidační balíček, jehož součástí byla i změna DPH kávy. Tehdy nastal podobný problém, jako u piva, kdy se řešily odlišné sazby vzhledem ke způsobu servírování a místě konzumace.
Nakonec padlo rozhodnutí, že zrnková káva bude podléhat dani 12 %. Problém nastal u kávových nápojů typu cappuccino, které z části tvoří mléko s daní 21 %. Aby nedošlo k vytvoření dalšího daňového kočkopsa, rozsekli tuto situaci naši politici následovně. Zrnková káva bude podléhat dani 12 %, zatímco veškeré nápoje připravené z kávy se budou danit sazbou 21 %.
Tenhle krok vyvolal vlnu nevole, a samozřejmě i zdražování v kavárnách. Čeká nás něco podobného i v roce příštím?
DPH kávy a cena kávy v roce 2026
Podle aktuálních informací zůstává sazba DPH pro kávy stále stejná podle sazeb platných od 1. 1. 2024. I přesto ale ceny kávy mohou nadále růst. Důvodů je hned několik.
Cena kávy vylétla nahoru během roku 2025. Jedním z důvodů jsou klimatické změny, které doprovází silné výkyvy počasí. V zemích produkujících kávu ve velkém ovlivňuje kvalitu úrody i její množství přílišné sucho. Týká se to například Brazílie, která má na svědomí až třetinu světové produkce kávových zrn.
Někteří experti tvrdí i to, že s cenou zamíchala vzrůstající poptávka v asijských zemích, zejména v Číně. Vlivem geopolitických změn stouply také náklady na lodní přepravu, což se téměř okamžitě do ceny kávy promítlo.
Hrozí Evropě kofeinová apokalypsa a nedostatek kávy? Pravděpodobně ne. Musíme si ale zvyknout na to, že ceny kávy mohou stoupat i přesto, že DPH zůstane stále stejné. Pokud ve vás náš článek vyvolal obavy, nezoufejte. Dejte si v klidu šálek kávy a udělejte si radost zrnky do zásoby.
Vyladěné espresso směsi
Směsi z COFFEESPOTU pro váš kávovar jsou výsledkem dlouhodobého a složitého procesu. Postupným zkoušením a vylaďováním poměrů jednotlivých druhů vytváříme komplexní a vyváženou chuť. Přesně takovou, jakou od dané espresso směsi očekáváme.