Jsou věci, které vznikly prostě proto, že se někdo nemohl rozhodnout. Chtěl kafe, ale taky dezert. Tak to spojil. A svět je díky tomu zase o trochu lepší místo.
Affogato. Malý, sladký zázrak z Itálie, kde je káva náboženstvím a zmrzlina uměním. V překladu to znamená „utopený“. A není to daleko od pravdy – kopeček vanilkové zmrzliny se totiž utopí v pořádném espressu. Když se espresso potká se zmrzlinou
Když nalijete horké, voňavé espresso na studenou vanilkovou zmrzlinu, stane se magie. Zmrzlina se začne pomalu rozpouštět, káva ji obalí, a vznikne něco mezi dezertem, drinkem a momentem čistého štěstí. Ideální na letní odpoledne, kdy nevíte, jestli máte větší chuť na kafe nebo něco sladkého.
A co k tomu potřebujete?
- kvalitní espresso (ideálně od nás 😉) – dejte rovnou double,
- vanilkovou zmrzlinu (není vanilková jako vanilková),
- skleničku nebo menší misku,
- volný stůl na zahrádce a 5 minut klidu.
Tohle není složitý recept. I proto na léto ideálka. Udělat si malou pauzu a dopřát si něco, co chutná jako dovolená. A nemusíte jezdit nikam daleko.
Můžete ho i vylepšit…
…třeba likérem (Amaretto? Kahlúa? Yes, please!). Nebo použít jinou zmrzlinu – karamel, pistácie, nebo klidně kokos. Pokud jste kreativní duše, z affogata si můžete udělat malou výtvarnou performanci. Já si ho třeba rád ještě posypu karamelovým crumblem. 😊
Ale upřímně? Nejlepší je stejně to klasické. Vanilka a espresso. Jak říkají Italové, v jednoduchosti je krása.
Když ho zařadíte do kavárenského menu…
…lidi vám utrhnou ruce. Málo práce, velký efekt. A navíc se skvěle vyjímá na Instagramu. U nás v COFFEESPOTU najdete espresso, které to affogato posune na úplně jiný level. Třeba naše letní směs Hello Summer nebo cokoliv z nabídky White Bean, pokud chcete něco více funky.
Kávy lahodné na ledu

Vyzkoušejte speciální kávy, které jsou ideální pro přípravu ledového osvěžujícího nápoje. Skvěle chutnají samozřejmě i horké! Vaše chuťové buňky potěší aromatickými ovocnými tóny.
Najít kávy pro mě