4 tipy, jak si doma správně napěnit mléko na cappuccino

Domácí cappuccino, které si vychutnáte v klidu na gauči. To je ta pravá pohoda. A my vám teď poradíme, jak si v domácích podmínkách napěnit správně mléko. A to i v případě, že nemáte kávovar s tryskou.

Kávovar s tryskou jako nejpohodlnější cesta

Dobrý kávovar vám jednoznačně usnadní život. I tak ale potřebujete určitý grif, aby mléko bylo napěněné správně a vytvořila se požadovaná mléčná pěna. Doporučujeme začít plnotučným mlékem, na kterém se vám bude nejlíp trénovat.

Co také vůbec není k zahození, je nerezová konvička s teplotní stupnicí, která bývá součástí příslušenství některých kávovarů. Ta vám pomůže ohlídat, aby se mléko neohřálo příliš. Ideální teplota napěněného mléka je 60—65 °C. Od 70 °C totiž ztrácí správnou chuť i konzistenci pěny.

  • Studené mléko nalijte asi do ⅓ konvičky.
  • Zapněte trysku a počkejte, až se nahřeje a začne z ní proudit horká pára.
  • Poté vsuňte pod trysku konvičku a ponořte její okraj pod takovým úhlem, aby se vám v mléku vytvořil vír.
  • Buďte opatrní, abyste se nespálili párou nebo horkým mlékem.

Sledujte teplotní stupnici, případně teploměr ponořený v konvičce, dokud mléko nedosáhne požadované teploty. Poté trysku vypněte a otřete vlhkým hadříkem. Mléko v konvičce ještě jemně rozviřte krouživými pohyby. Můžete také konvičkou lehce poklepat o kuchyňskou linku, abyste odstranili nežádoucí bublinky. Pak už můžete mléko nalít na kávu a užívat si skvělou chuť.

napenit-mleko

 

Další tipy, jak si jednoduše napěnit mléko doma

Kromě kávovaru s tryskou máme i několik dalších variant, jak si připravit napěněné mléko k vaší spokojenosti.

Napěňovače mléka: za málo peněz hodně muziky

Máte doma kávovar jenom na espresso, a přesto byste si sem tam chtěli doma udělat cappuccino, latte nebo flat white? Pořiďte si ruční nebo elektrický napěňovač mléka. Stojí pár stovek a na občasné využití rozhodně postačí.

V tomto případě ale doporučujeme opatřit si také teploměr na mléko, případně nerezovou konvičku s teplotní stupnicí. Mléko by totiž před napěněním mělo mít teplotu zhruba 60 °C, což se bez teploměru těžko odhaduje.

napenovac-mleka

 

Vychytávka s French pressem

Ohřáté mléko můžete nalít i do French pressu a rychlými pohyby pístem nahoru a dolů vytvořit překvapivě jemnou pěnu. Akorát je to trochu makačka na ruce.

 

Zavařovačka jako totální low cost řešení

Tady máme jedno bonusové řešení pro někoho, kdo nemá French press a nechce si pořizovat napěňovače. Pro vytvoření pěny vám stačí obyčejná uzavíratelná zavařovačka. Ohřáté mléko přelijete dovnitř a poté musíte asi 30 sekund protřepávat. Jasně, pěna nebude vypadat jako od baristy, ale na domácí jednorázový experiment vám postačí.

Tak co, zkusíte některý z našich tipů? Doufáme, že ano. A že vám bude fungovat.

 

Vyladěné espresso směsi

espresso-smesi

Směsi z COFFEESPOTU pro váš kávovar jsou výsledkem dlouhodobého a složitého procesu. Postupným zkoušením a vylaďováním poměrů jednotlivých druhů vytváříme komplexní a vyváženou chuť. Přesně takovou, jakou od dané espresso směsi očekáváme.

Ochutnat kávu na espresso