Je-libo porci fun factů o cappuccinu s extra mléčnou pěnou navrch? Zjistěte, kde se tento kávový nápoj vzal, komu za něj vděčíme a jak dlouho tu s námi je. Dejte si svůj šálek ke čtení a pojďte na to.
Co je cappuccino
Správné cappuccino je káva s vyváženým poměrem espressa, mléka o optimální teplotě 60 °C a mikropěny o celkovém objemu 150—180 ml. Podává se v širokém šálku vhodném pro vytváření obrazců z mléčné emulze, tzv. latte art.
Podobným nápojem, jako je cappuccino, je latte. V něm ale najdeme více mléka, až 250 ml. Dalším nápojem z kávy a mléka je flat white. Ten se od cappuccina liší množstvím kávy i mléka. Do flat whitu patří 2 shoty espressa a cca 70 ml mléčné pěny.
Historie cappuccina
Mnohé zdroje uvádí, že cappuccino, jak ho známe dnes, vzniklo ve 30. letech 20. století na severu Itálie a boom zaznamenalo až po 2. světové válce. U nás se rozšířilo dokonce až s pádem socialismu.
V Evropě se ale jeho předchůdce objevil mnohem dříve. Koncem 17. století se ve vídeňských kavárnách rozšířil nápoj zvaný Kapuziner. Zmínky z roku 1805 popisují nápoj jako kávu se smetanou a cukrem, záznamy kolem roku 1850 pak mluví o přidávání koření, jako je skořice, kakao nebo zázvor.
Svůj název dostal Kapuziner podle barvy výsledného nápoje, který připomínal barvu oděvu františkánských mnichů — kapucínů.
Pár zajímavých faktů o cappuccinu
Cappuccino je světově nejoblíbenějším nápojem z kávy a mléka. Preferují ho hlavně ženy.
I přesto, že historicky bývaly jeho součástí, skořice ani kakao dnes do pravého cappuccina nepatří. Některé kavárenské řetězce ale posyp na cappuccino běžně nabízejí.
Cappuccino se v Itálii pije nejčastěji pouze k snídani. Dát si ho v pozdější denní dobu je považováno za neobvyklé.
Mezinárodní den cappuccina připadá na 8. listopadu.
Každý rok se po celém světě, včetně České republiky, konají souboje v latte artu, kde baristé soutěží o nejlepší obrazce v mléčné pěně.
Vyladěné espresso směsi
vhodné na cappuccino
Směsi z COFFEESPOTU pro váš kávovar jsou výsledkem dlouhodobého a složitého procesu. Postupným zkoušením a vylaďováním poměrů jednotlivých druhů vytváříme komplexní a vyváženou chuť. Přesně takovou, jakou od dané espresso směsi očekáváme.