Pití kávy v těhotenství a při kojení. Zjistěte, jestli kofein může ublížit miminku

Káva a mateřství. Jde tahle kombinace dohromady? Věříme, že mnoho maminek po šálku kávy sahá jako po první pomoci od únavy a vypít ji ještě teplou je nadlidský úkol. Jaký vliv má ale káva na miminko? V následujícím článku vám poradíme, jestli vůbec a jak často si můžete dávat kávu v těhotenství a při kojení.

Kofein v těhotenství a během kojení

V článku sice řešíme pití kávy, mějte ale na paměti, že kofein se vyskytuje i jinde. Pozor si tak musíte dávat na pití některých druhů čaje, colu a další limonády, matchu, kakao, nealkoholické pivo a další pochutiny.

kofein-kava

Je příjem kofeinu v těhotenství v pořádku?

Odpověď na tuhle otázku není jednoznačná. Některé studie (například studie WHO) uvádí souvislost s příjmem kofeinu na denní bází a nižší porodní váhou miminka či předčasným porodem nebo dokonce rizikem potratu. Výzkumy se ale prozatím nepodařilo dostatečně podložit.

Hodně diskutovaný je fakt, že se kofein dostává skrze placentu do krevního oběhu miminka, které nemá enzymy k jeho metabolizaci. Káva pak působí na miminko stejně, jako na nás. Drží ho vzhůru.tehotna-zena-kofein

Obecně převládá doporučení, aby těhotné ženy nepřekračovaly denní dávku 200 mg kofeinu. To je zhruba 1,5 šálku překapávané kávy (pokud bereme šálek jako 250 ml), případně 3 espressa. Při konzumaci většího množství už vám mohou hrozit komplikace.

Jak je to s kofeinem v období kojení

Doporučení je v podstatě stejné jako pro těhotenství. Dávka do 200 mg by měla být v pořádku.

Je ale důležité miminko sledovat a pokud má problém se spánkem, měla byste kofein omezit ještě více. Malé množství se totiž dostává skrze mateřské mléko do organismu miminka a jeho reakce mohou být různé.

Alternativy ke kávě

Jako první se samozřejmě nabízí decaf, tedy káva bez kofeinu. V naší nabídce máme kávu, která prošla procesem dekofeinizace za pomoci vody a cukrové třtiny. Takový postup je nejšetrnější a velmi vhodný i pro těhotné a kojící ženy.

kava-bez-kofeinu

Ochutnat kávu bez kofeinu

 

V naší nabídce najdete i cascaru, což je v podstatě čaj z kávových slupek. Má třetinový obsah kofeinu oproti kávě a můžete ho pít teplý i studený.

Cascara

Ochutnat Cascaru

Důležitá rada na závěr

Vše, co jsme popsali výše, vychází z odborných studií a našich zkušeností. Vždy se ale řiďte především radami vašeho lékaře a tím, jak se budete cítit vy i miminko. Kdybyste měla pocit, že vám kofein zkrátka nesvědčí, je dobré ho vynechat úplně.

O to víc se pak budete těšit na šálek čerstvé kávy od nás po delší době.