Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu

Jednoduchý coffee maker klidně použijte i na nejdražší čerstvou kávu. Umí nápoje tak skvělé, že po drahém přístroji už ani nevzdychnete.

Báječná káva během chvilky

Aeropress představuje nejmladší „zařízení“ na alternativní přípravu kávy. V roce 2005 jej představil Alan Adler, prezident americké společnosti Aerobie. Tento geniálně jednoduchý přístroj kombinuje několik výhod:

    • Připravuje kávu velmi rychle a za ideálních podmínek – správné teploty, úplného ponoru a rychlého filtrování. Do nápoje se nedostanou žádné nežádoucí chutě ani příměsi.
    • Šetří přírodu – jediný odpad tvoří papírový filtr a kávová sedlina.
    • Čištění je ještě rychlejší než příprava kávy – obojí stihnete do 3 minut.
    • Je lehký a snadno se přenáší – přibalíte ho na cesty i do práce.

Výsledkem je lahodná káva s širokou paletou příchutí a velmi nízkou kyselostí.

Jen dva plastové válce

aeropress ruční kávovar

Opravdu se skládá „jen“ ze dvou plastových válců. Zato důmyslně řešených. První válec končí gumovým pístem. Ten zapadá do druhého – většího válce.

Princip přípravy kávy v aeropressu je jednoduchý:

Stlačením pístu vytvoříte tlak potřebný k přefiltrování čerstvě namletých zrnek. Káva zamíchaná v horké vodě se protlačí přímo do hrnku, nebo jiné nádoby určené k podávání.

Umí ruční kávovar espresso?

Záleží na úhlu pohledu. Vyjdeme-li z obecné definice, podle které se pravé espresso vyrábí pod 9barovým tlakem, pak ruční kávovar neobstojí. Ručním stlačením pístu dosáhnete tlaku maximálně 0,7 barů. Chuťově však hodně lidí hodnotí kávu z aeropressu stejně nebo dokonce ještě lépe než espresso. Používá se i jako výborný základ latte, cappuccina a dalších nápojů na bázi espressa.

Příprava kávy v aeropressu

Připravte si:

  • Čerstvě mletou kávu – 15 až 20 gramů dle chuti
  • Horkou vodu o teplotě cca 94 °C – cca 275 ml

Postup krok za krokem (klasická metoda):

  1. Založte papírový filtr do sítka a zašroubujte.
  2. Položte přístroj filtrem na šálek.
  3. Do plastové nádoby nasypte kávu.
  4. Zalijte ji vodou.
  5. Čím hruběji mletou kávu zvolíte, tím delší čas dejte extrakci – od 20 sekund až po 2 minuty. Pro začátek doporučujeme jemně mletá zrnka a kratší dobu extrakce.
  6. Navlhčete píst s gumovým koncem.
  7. Vložte jej do nádoby a kontrolovaným pohybem stlačte.

Hotovo! Klasickou metodou připravíte kávu v aeropressu během chvilky.

 

Návod na obrácený postup

Můžete vyzkoušet i postup obrácený – přístroj postavte na píst, do horní nádoby dejte kávu a zalijte trochou horké vody. Důkladně promíchejte. Nyní dolijte vodou po okraj a nechte louhovat cca 30 vteřin (dle hrubosti mletí). Zašroubujte sítko s filtrem a otočte celý přístroj na připravený šálek. Stlačením vyprázdněte obsah do šálku.

příprava kávy Aeropress návod

Foto: Fivesenses.com.au

Pár tipů pro přípravu té nejlepší kávy

  • Ideálně použijte přímo kávu určenou na filtr.
  • Navlhčete předem papírový filtr – zamezíte tak dřevité nebo papírové pachuti nápoje.
  • Rychlý stisk = více chuti z těla kávy, pomalý = čistší nápoj – rádi si vychutnáváte ovocné nebo kořenité chutě? Pak stlačte píst rychle. Pokud se chcete přívlastkům vyhnout a vychutnat si co nejčistší kávu, stlačujte píst postupně až 30 vteřin.

Recenze na aeropress hovoří jasně

Aeropress recenze

Geniálně jednoduchý coffee maker se těší popularitě po celém světě.

  • Majitel slavné americké prodejny a pražírny Commonplace coffeehouse označil kávu z něj za „nejlepší, co kdy pil.“
  • Podobně hovoří i světová šampionka v přípravě kávy z aeropressu Charlene de Buysere: „Kdybych byla robot (na kávu), tento vynález bude moje pravá ruka.“
  • Angličan Rich Lancaster označil tento způsob přípravy kávy za „absolutně nejlepší“.
  • Oblíbili si ho i Češi, což dokazují recenze aeropressu na Heuréce. Dočtete se tam například, že jde o „konec Turka v Čechách“ – rychlou, čistou a pohodlnou přípravu přesně podle chuti.

Aeropress versus french press

Aeropress vs. frenchpress

Váháte, který ruční kávovar pořídit? French press představuje celosvětově nejrozšířenější ruční kávovar. V aeropressu mu roste těžká konkurence, protože:

  • Nabízí rychlejší přípravu kávy (cca 30 vteřin ku 3 až 5 minutám ve french pressu)
  • Sami volíte hrubost mletí kávy (pro french press je lepší hrubší mletí)
  • Nabízí čistší chuť díky rychlé filtraci přes papírový filtr (french press používá filtr kovový, který propustí do kávy o něco více sedimentu)

Aeropress sice umí jen jednu porci naráz a příprava je fyzicky náročnější, přesto poráží french press svou univerzálností a variabilitou použití.

Trocha praxe a o titul mistra světa v přípravě kávy v aeropressu se můžete ucházet i vy.

Aeropress kávovar a recepty

Foto: WorldaAropressChampionship.com

Slovák Lukáš Zahradník vyhrál soutěž v roce 2015 s následujícím postupem:

  1. Použil 20 gramů kávy namleté na "7.3" v mlýnku Malkoenig EK43.
  2. Ohřál 230 ml vody na 79 °C.
  3. Nejprve nalil do přístroje 60 ml vody.
  4. Míchal s kávou po dobu 15 sekund.
  5. Nechal 30 vteřin odstát.
  6. Přidal zbytek vody a nechal stát 10 sekund.
  7. Pomalu přefiltroval rovnoměrným pohybem po dobu 45 sekund.

Celkový čas přípravy činil 1:35.

Receptů pro přípravu kávy v aeropressu je zkrátka nekonečně. Záleží na chuti a trpělivosti si s nápojem vyhrát. Přejeme vám oboje!

 

Novinky z našeho blogu

Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
08.05.2019
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
Nemáte v létě chuť na espresso? Zkuste variantu ledové kávy Cold Brew Coffee. Při přípravě vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Jak vykouzlit tu ne... číst celé
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
10.03.2019
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
Na obalech s kvalitní zrnkovou kávou se setkáte s označením způsobu zpracování, kterým daný druh prošel. Jeho správné provedení významně ovlivňuje chu... číst celé
Pražíme a inovujeme - jak vzniká nová pražírna kávy?
04.02.2019
Pražíme a inovujeme - jak vzniká nová pražírna kávy?
Většina lidí si kvalitní produkty spojuje s výjimečnými příležitostmi. My ale chceme, aby kvalitní káva byla přirozenou součástí běžného dne. číst celé
Srovnání zrnkové kávy Arabiky a Robusty
18.01.2019
Srovnání zrnkové kávy Arabiky a Robusty
Kávovníků existuje přes 120 druhů. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi nejznámější kávou Arabica a Robusta? Která je kyselejší a která má vyšší podíl kofein... číst celé
Kávové novinky do e-mailu

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Huštěnovice 61
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz