Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Vyhledáváte výrazné čokoládové kávy s plným tělem a nádechem zralého ovoce? Ochutnejte výběrovou kolumbijskou kávu ze závodu Bucaramanga.
Hlavní rysy kávy:
Region Bucaramanga leží v oblasti Santander na severu Kolumbie. Bucaramanga je hlavní město oblasti. Santander se rozprostírá přes kolumbijské východní Andy až k hranicím s Venezuelou.
Velká většina producentů kávy (55%) v oblasti Santander hospodaří na farmách menších než jeden hektar. Členové rodin řídí celou sklizeň kávy sami. Většina z těchto malých farem nemá vlastní zpracovatelskou jednotku. Po celodenní sklizni rodina přiveze třešně na místní výkupní místo. Tam se postarají o zpracování třešní a osušení pergamenu.
Je vidět trend na celém světě, že tento typ malých rodinných farem je stále více ohrožen. Rodiče stárnou a děti nemají zájem o převzetí farem od svých rodičů. Hlavně proto, že pěstování kávy nevytváří dostatečný příjem za tak tvrdou a náročnou práci. Mladí lidé raději hledají práci jinde. Tento trend bude do budoucna zvyšovat tlak na produkci kávy v Kolumbii, protože farmy pomalu upadají.
Již od počátku 19. století Kolumbijci pěstují a vyváží kávu proslulou plným tělem, čistou aciditou a bohatou dochutí. Chuťově se liší podle lokality — kávy ze středu země vynikají ovocnými a bylinnými tóny s výraznými rozdíly podle konkrétního mikroregionu.
Místní producenti obvykle vlastní zemědělskou farmu o rozloze 2,5 až 6 hektarů, kde kávu sami zpracovávají. Zrna suší na postelích nebo v sušičkách, v závislosti na povětrnostních podmínkách. Zpracovanou kávu pak odvezou do jednoho z mnoha závodů v oblasti a prodají ji tomu, kdo nabídne nejlepší cenu.
1) Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy. Kávu dodáváme standardně zrnkovou (nemletou). Pokud od nás chcete kávu umlít, prosím uveďte to v poznámce v 3. kroku objednávky + uveďte způsob, jak budete kávu připravovat (espresso, moka, filtr, český turek, french press...)
2) Kávu můžete připravit tak, jak to máte nejraději. Je vhodná pro všechny oblíbené metody přípravy kávy. Užijte si ji třeba pokaždé jinak!
„Snažíme se doslova ke každému zrnku pohlížet s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku.“
K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.
V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.
PS: Určitě ji nedávejte do ledničky, jak radili naše babičky :-)
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT