Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
O kávě • Jak připravit kávu • Hodnocení kávy • Jak pražíme • Jak kávu skladovat
Historie farmy Café Tuxpal sahá až do roku 1905, kdy José Rosa Pacas koupil svou první farmu v pohoří Apaneca - Ilamatepec – Finca San Rafael. Ilamatepec, stále aktivní sopka na západě země, poskytuje bohatou, úrodnou půdu a mikroklima se suchými zimami a teplým létem. José zde zasadil kávovníky odrůdy Bourbon a teď o několik generací později je farma stále ve vlastnictví jejich rodiny.
V roce 1958 si Fernando Alberto Pacas Figueroa, potomek Josého, všiml neobvyklého keře rostoucího mezi kávovníky odrůdy bourbon. Po konzultaci s přáteli a důkladném zkoumání s univerzitními výzkumníky zjistil, že se jedná o přirozenou mutaci kávovníku bourbonského.
Výsledkem byla nová odrůda kávy. Vedoucí výzkumník si nemohl vzpomenout na název farmy, ale pamatoval si jméno rodiny. Tak označil stromy „Pacas“ - legenda říká, že tak byl vybrán název odrůdy.
Farma Café Tuxpal je nyní zapojena do celého dodavatelského řetězce kávy: farmaření, zpracování, export, pražení a provozu kavárny. Kromě zpracování třešní z vlastních farem Café Tuxpal také nakupuje třešně od farmářů ze sousedství. Šarže jsou pokud možno uchovávány a zpracovávány odděleně, aby káva mohla vyjádřit své přirozené chutě.
Kávu El Salvador San Jose black honey washed můžete připravit tak, jak to máte nejraději.
Kávu ale doporučujeme připravit ALTERNATIVNÍ METODOU (např. Aeropress, French press, V60, Chemex, Moka konvička...), kdy se nejvíce rozvinou její chuťové vlastnosti.
Více hodnocení na Facebooku nebo Heurece.
„Snažíme se doslova ke každému zrnku pohlížet s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku.“
K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.
V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.
PS: Určitě ji nedávejte do ledničky, jak radily naše babičky :-)
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT
Vypadá to, že v košíku máte voňavá zrnka kávy. Dokončete svou objednávku a vychutnejte si lahodnou kávu co nejdříve.