Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Zrnková káva Arabica
  3. Nikaragua San Juan del Río Coco 1000g

Nikaragua San Juan del Río Coco 1000g

  • .
  • Čerstvě upraženo

Sladká mléčná čokoláda, lískový oříšek

Chuť: Cukrovinky, mléčná čokoláda, lískový oříšek, nízká acidita Region: San Juan del Río Coco a Telpaneca - Okres Madriz v severozápadní Nikaragui ... celý popis
Dostupnost
Čerstvě upraženo, připraveno k odeslání
Velikost balení:
Cena bez DPH
478,26 Kč
550 Kč
ks
Číslo produktu:198
Velikost balení::1000g
  • Popis produktu
  • Také doporučujeme2
  • Nikaragua San Juan del Río Coco 1000g
    Nikaragua San Juan del Río Coco 1000g
    Čerstvě upraženo, připraveno k odeslání
    550 Kč
    478,26 Kč bez DPH
  • ks
Popis produktu

  • Chuť: Cukrovinky, mléčná čokoláda, lískový oříšek, nízká acidita
  • Region: San Juan del Río Coco a Telpaneca - Okres Madriz v severozápadní Nikaragui
  • Odrůda: Cattura/Cauai/Pacas
  • Farma: UCA San Juan del Río Coco
  • Metoda zpracování: Mokrá (washed)
  • Nadmořská výška: 1200 m

O kávě

UCA San Juan je družstevní svaz v departmentu Madriz v severozápadní Nikaragui. Působí v okruhu pěti obcí v okresech San Juan del Río Coco a Telpaneca. Svaz poskytuje služby 8 malým družstvům s 10 až 90 členy. Těchto osm malých družstev spojilo své síly v družstevním svazu s cílem zajistit svým členům lepší a nákladově efektivnější služby.

zrnková káva Nikaragua

Pro své členy se UCA San Juan stará o kontrolu kvality, technickou pomoc a produktové školení, skladování, certifikaci a marketing. Konsolidací výroby osmi malých členských družstev se svaz snáze dostává na mezinárodní trh. To mu poskytuje přístup k vyšším cenám a kontrole kvality.

Všechna členská družstva svazu UCA San Juan jsou certifikována jako organická a „Fairtrade“ (spravedlivý obchod). Při produkci kávy dodržují zákonné podmínky práce a snaží se omezit dopad na životní prostředí. Díky ručnímu vytrhávání plevele 3krát ročně a aplikaci organických pesticidů, jako je sádra, udržují pod kontrolou choroby kávovníků a hmyz.

Sklizeň a zpracování

Velikost členských družstev se liší. V průměru každá rodinná farma pěstuje kávu a další plodiny, jako jsou fazole, na 5 hektarech půdy. Většinu práce vykonávají členové rodiny. Pouze při vrcholící sklizni mohou potřebovat další pomocníky, aby byly všechny kávové třešně sklizeny v pravý okamžik zralosti. Asi polovina družstev má svá zpracovatelské zařízení. Ta dále pronajímají sousedům, kteří nemají vlastní.

káva Nikaragua

Na farmě probíhá několik kontrol kvality. Je to kontrola kvality zralých kávových třešní, oddělení vadných a nezralých zrn pomocí flotace a kontrola kvality vlhké pergamenové kávy. Počáteční sušení se provádí na farmě. Během tohoto kroku farmáři odstraňují další vadné plody. Vzhledem k tomu, že relativní vlhkost v oblastech pěstování kávy je příliš vysoká na to, aby pergamenová káva mohla řádně vyschnout, odvážejí kávu do San Juan del Rio Coco.

To je místo, kde má UCA San Juan své zařízení pro sušení a kontrolu kvality. Svaz stanoví limity pro vlhkost pergamenové kávy pro výkup od farmářů. Dodávání kávy s příliš vysokou vlhkostí nebo vadami má za následek nižší nákupní cenu.

káva Nikaragua - pražírna kávy

Finální sušení probíhá na velkém dvoře v UCA San Juan. Každý lot má značku sledovatelnosti, aby se dalo zjistit, ze kterého družstva pochází. Také ve skladu má každý lot značku odkazující na kvalitu a zdroj. Po usušení provedou kontroloři kvality poprvé degustaci chuti a vůně uvařeného šálku kávy, tzv. „cupping“. V tomto okamžiku mohou stále odmítnout jakoukoli kávu, ve které se objevila chuť plísně. Když si káva odpočine, provedou další degustaci a rozhodnou, do jaké kategorie kvality bude káva zařazena.

Balení a uchování kávy

Kávu denně pražíme po malých dávkách. Hned, jak je to možné, ji balíme.
Díky tomu se čerstvá dostane až na váš stůl.

K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.

V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.

Jak uchováívat  zrnkovou kávu

Novinky z našeho blogu

Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
27.08.2019
Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
Jak připravit kávu pomocí dripperu Hario V60? Je to dokonalý požitek, při kterém si vychutnáte i ty nejjemnější odstíny chutí a vůní. číst celé
Nahlédněte do naší nové pražírny a balírny přímo z prodejny
27.06.2019
Nahlédněte do naší nové pražírny a balírny přímo z prodejny
Náš NEJDELŠÍ (skoro 3 roky), NEJVĚTŠÍ (350m2), NEJTĚŽŠÍ a NEJVYČERPÁVAJÍCÍ projekt je u konce a zároveň na úplném začátku. Bez vás všech by to nešlo! ... číst celé
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
08.05.2019
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
Nemáte v létě chuť na espresso? Zkuste variantu ledové kávy Cold Brew Coffee. Při přípravě vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Jak vykouzlit tu ne... číst celé
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
10.03.2019
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
Na obalech s kvalitní zrnkovou kávou se setkáte s označením způsobu zpracování, kterým daný druh prošel. Jeho správné provedení významně ovlivňuje chu... číst celé
Kávové novinky do e-mailu

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy
Sledujte nás na Instagramu
Sledujte nás a sdílejte fotky vaší oblíbené kávy s hashtagem #prostemilujemekavu

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz